IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Продажбата на газ през Източна Украйна в Европа е нецелесъобразна

"Газпром" може да разгледа икономически изгодно предложение за продължаване на транзита през Украйна след 2019 г.

18:58 | 27.09.17 г.
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка: Министерство на енергетиката на Русия</em></p>

Александър Новак. Снимка: Министерство на енергетиката на Русия

Идеята за продажбата на руски природен газ през Източна Украйна беше определена от руския енергиен министър Александър Новак като "нецелесъобразна". Пред германското издание Die Presse той посочи, че "Газпром" има готовност за преговори за транзит на руски газ през Украйна след 2019 година, ако получи икономически изгодно предложение от "Нафтогаз Украйна".

Украинският президент Петро Порошенко коментира през септември пред парламента, че може да се разгледа възможността Русия да продава газ на Европа не на западната, а на източната граница на Украйна. Още тогава комисарят по въпросите на Енергийния съюз на общността Марош Шефчович нарече това предложение прибързано, посочва ТАСС.

Комисарят обаче уточни, че преговорите с украинските власти по темата тепърва предстоят.

Украйна и Русия имат договор за транзит на природен газ до 2019 година. Заявките на руската страната са след това да бъдат използвани алтернативни трасета, като "Северен поток" 2 и "Турски поток", и така да бъдат избегнати заплахи за транзита, свързани с остарялата газопреносна мрежа на Украйна. 

И двата проекта обаче все още не са дискутирани официално в Брюксел. Строителството на "Турски поток" тръгна, но засега се изгражда само едната тръба, която да захрани директно турския пазар с газ.

Към момента "Газпром" смята, че може да остави транзита през Украйна на минимални нива - около 15 млрд. куб. метра, за да може да изпълни договорите за доставка със страните, които нямат алтернативи. България е една от тези страни, а договорът за доставка на природен газ изтича през 2022 година. В него е записана входната точка на суровината и тя е транзит през сегашното трасе - Украйна, Молдова и Румъния.

Капацитетът за пренос на украинската газопреносна мрежа е 120 млрд. куб. метра годишно. През 2016 година през Украйна за Европа бяха транспортирани 80 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още