IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Постигната е договорка за начало на мирни преговори в Сирия

Правителството и въоръжената опозиция в страната подписаха споразумение за прекратяване на огъня, съобщи руският президент

14:12 | 29.12.16 г.
<p>
	Турция и Русия ще бъдат гаранти за изпълнението на примирието в Сирия. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Турция и Русия ще бъдат гаранти за изпълнението на примирието в Сирия. Снимка: архив Ройтерс

Постигната е договорка за прекратяване на огъня и начало на мирни преговори за Сирия, съобщи руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Само преди няколко часа се случи нещо, което не просто чакахме, но и много работихме за него", коментира той по време на среща с външния министър на Русия Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Става дума за три документа - за спиране на огъня, подписан между правителството и въоръжената опозиция на Сирия, комплекс от мерки за контрол на режима за прекратяване на огъня и заявление за готовност за начало на мирни преговори, става ясно от думите на Путин.

Примирието влиза в сила в полунощ на 30 декември.

Руският президент признава, че споразумението за примирие е доста крехко и трябва особено внимание, но се съгласява с предложението на военния министър, че Русия трябва да намали военното си присъствие в Сирия.

Шойгу информира Путин, че при преговорите между властите и опозицията в Сирия са участвали лидерите на най-големите военни формирования в опозиция. Той допълва, че има готовност да бъде създадена "гореща линия" между Русия и Турция, които да бъдат гаранти на спазването на мирните договорки между двете страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още