IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби финансови отчети потопиха европейските борси

Инвеститорите вече не очакват Гърция да напусне еврозоната, но акциите на гръцките банки остават на червена територия

19:50 | 27.01.15 г. 1
Слаби финансови отчети потопиха европейските борси

Европейските индекси загубиха опората си след разочароващите новини от големи американски компании, съобщава CNBC. Слабите финансови отчети са резултат от по-високата стойност на долара, допълват анализаторите.

Финансовите отчети оказаха влияние и върху търговията в САЩ в първите часове на сесията и Dow Jones губи към 400 пункта от стойността си.

Стойността на Stoxx Europe 600 достигна до 368,7 пункта, което е понижение от 0,99% спрямо сесията в понеделник. Най-голям спад обаче днес записва германският DAX, чиято стойност падна до ниво от 10 628,58 пункта, което е понижение от 1,57 на сто. За френския САС 40 спадът е в рамките на 1,09% до ниво от 4 624,21 пункта.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, загуби 0,6% от стойността си и приключи деня на ниво от  6 811,61 пункта. Негативно влияние оказаха и данните за забавянето на ръста на британската икономика през последното тримесечие на 2014 година.

Сред големите губещи днес са банките в Гърция, Испания, Италия и Португалия. Въпреки изборния резултат в Гърция и победата на СИРИЗА инвеститорите вече не залагат, че страната ще напусне еврозоната. Все пак известни опасения остават и именно това се отрази на търговията с банковите книжа. 

Банка Pireus загуби 12% от цената на акциите си и търговията се извършваше при ниво от 0,70 евро за брой. Акциите на Alpha Bank поевтиняха с малко над 10% до цена от 0,37 евро за брой. Unicredit записва 1,7% спад на цената на акциите си до ниво от 5,55 евро за брой.

Германският гигант Siemens съобщи за намаляване на печалбата, което се отрази и върху цената на акциите му. Търговията днес се извършваше при цена от 99,83 евро за брой или понижение от почти 3 на сто.

На обратния полюс е представянето на Aer Lingus, след като бордът на директорите й препоръча на акционерите да приемат офертата от 1,36 млрд. евро, отправена от IAG, която е собственик на British Airways. Акциите на ирландската нискотарифна авиокомпания поскъпнаха с 2,15% до цена от малко над 2,42 евро за брой. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
"Въпреки изборния резултат в Гърция и победата на СИРИЗА инвеститорите вече не залагат, че страната ще напусне еврозоната."Пазара е алогичен - какво са очаквали по- лошо инвеститорите ?Явно е писано и "инвеститорите" да се изненадват понякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още