IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на Aer Lingus препоръча продажбата на авиокомпанията за 1,5 млрд. долара

Националният превозвач на Ирландия е на път да бъде купен от собственика на British Airways, стига ирландският парламент да одобри сделката

12:21 | 27.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Самолети на ирландския превозвач Aer Lingus. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самолети на ирландския превозвач Aer Lingus. Снимка: Ройтерс

Управителният борд на ирландската авиолиния Aer Lingus препоръча да бъде прието предложението за придобиване на стойност 1,36 млрд. евро (1,5 млрд. долара) от собственика на British Airways. Това би трябвало да успокои страховете на ирландското правителство, пише Ройтерс.

Новата оферта от International Consolidated Group (IAG) е третата за последните шест седмици. Тя е за 2,55 евро на акция спрямо 2,40 евро при миналата оферта. Предложението включва плащане кеш на 2,50 евро на акция и дивидент от 0,05 евро.

Aer Lingus заяви, че дали препоръката ще бъде удовлетворена зависи от това как IAG предложи да отговори на интересите на съответните страни, включително на основните й акционери - нискотарифният авиопревозвач Ryanair и ирландското правителство.

Ирландското правителство искаше да продаде своя 25% дял като част от спасителния план на страната с Европейския съюз и Международния валутен фонд през 2010 г., но забави този план. В момента то е под сериозен политически натиск от двете основни опозиционни партии, както и от профсъюзите на работещите в сектора, да не продава. Това повишава залога за правителството година преди изборите за парламент в страната.

IAG заяви, че планира да управлява Aer Lingus като отделен бизнес, със собствена марка, мениджмънт и дейност.

“IAG разбира важността на директните авиоуслуги и свързаността на въздушните маршрути за инвестициите и туризма в Ирландия и планира да действа заедно с ирландското правителство, за да осигури съдействие за транзакцията”, пише в изявление на компанията.

Акциите на Aer Lingus поскъпнаха с 1,2% до 2,40 евро към 12:00 часа българско време. Тези на AIG също поскъпнаха с 2,4% до 5,62 паунда при ранната търговия, което е най-високото ниво откакто групата бе формирана преди четири години.

Дейвид Холохан от Merrion Stockbrokers заяви, че предложените от IAG уверения би трябвало да успокоят голяма част от правителствените страхове.

„IAG описа плановете си за Aer Lingus, които ние смятаме, че са логични, привлекателни и най-вероятно ще премахнат страховете на ирландското правителство. Нашето мнение е, че тези новини отварят пътя на ирландското правителство да подкрепи сделката“, заяви Холохан.

Роденият в Дъблин директор на IAG Уили Уолш е започнал кариерата си като пилот в Aer Lingus преди да започне да управлява авиолинията. Той също така е и председател на Агенцията за дълга на Ирландия.

Транспортният министър Пашал Донахю, който ще съобщи на кабинета за офертата във вторник, заяви, че те ще обсъдят как едно сливане би повлияло на Aer Lingus, марката и свързаността и конкурентоспособността на авио пътищата към и от островната държава.

Основният профсъюз на Aer Lingus IMPACT заяви, че придобиването може да доведе до загуба на до 1 200 работни места. Това е около една четвърт от настоящата работна сила в авиолинията.

Сделката трябва да бъде одобрена от парламента. Управляващата коалиция има мнозинство, но това може да повлияе зле на някои политици. Опозицията е твърдо против предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още