IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сложните отношения между Гърция и кредиторите

Еврогрупата възстановява разговорите за замразените краткосрочни мерки за гръцкия дълг, а Атина е оптимистично настроена за изхода им

16:30 | 24.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"Германският финансов министър никога не е искал гръцката спасителна програма да успее", заяви Никос Папас, министър по въпросите на съобщенията на Гърция и близък съратник на премиера Алексис Ципрас, цитиран от "Катимерини".

Изявлението на Папас пред Skai TV е само поредната размяна на остри реплики между Атина и Волфганг Шойбле.

Германският финансов министър е бесен от новата програма на правителството в подкрепа на пенсионерите за Коледа, добавят германски медии. Той заяви, че иска да помогне на Гърция да се "изправи на краката си", а вместо това получава обвинения, че действа против гръцките пенсионери, пише Die Welt.

"Без спасителната си програма Гърция щеше да фалира много отдавна", обясни още той.

В отговор гръцкият премиер коментира, че тези, "които размахват пръст в името на споразумението, първи трябва да изпълнят своите задължения". В действителност в изказването си Ципрас не посочва директно Шойбле, допълва изданието.

Гръцкият премиер добави още, че "този, който не е в мир със себе си не може да реши проблемите на страната си, Европа и целия свят". От администрацията на кабинета побързаха да уточнят, че Ципрас по никакъв начин не визира германския финансов министър. Коментарите бяха направени по време на посещение на деца на бежанци в гръцкия парламент и изказването му е в този контекст, заявиха в Атина.

Волфганг Шойбле отдавна критикува остро Гърция, дори и лично нейния премиер Алексис Ципрас и пререканията не са изненада.

Отношенията на Атина и нейните кредитори обаче са доста сложни и противоречиви в редица политики. Един от споровете между двете страни е свързан с Международния валутен фонд (МВФ) и ролята му за гръцката програма.

За Гърция Фондът не е необходим, но Германия не иска да се откаже от институцията. Никос Папас пък коментира днес, че Европейската комисия (ЕК) не се съобразява с исканията на МВФ за Гърция, но в същото време го очаква в програмата.

Фондът настоява за по-значимо опрощаване на дълга, докато европейските кредитори засега са готови само на някои краткосрочни мерки, които биха намалили тежестта на задълженията с 20% до 2060 година.

А дори и тези мерки всъщност са замразени, след като Алексис Ципрас съобщи за коледните бонуси за пенсионерите.

И понеже отношенията между Атина и кредиторите наистина са сложни - Европа вече започва да отстъпва от острата критика към мярката. Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум съобщи официално, че е получил обяснение от финансовия министър Евклид Цакалотос, което потвърждава намеренията на Гърция да спазва договорките.

Диселблум коментира, че замразеното облекчение за дълга ще бъде прегледано отново през януари, а в Атина са позитивно настроени, че кредиторите ще приемат мярката, колкото и тя да напомня на предишните практики, остро критикувани от институциите.

Допълнителен акорд в отношенията с кредиторите внася и гръцкото финансово министерство. Ведомството избра образа на дикенсовия герой Ебенизър Скрудж от новелата "Коледни песни" за коледната си поздравителна картичка, съобщи Ройтерс. В литературното произведение скъперникът, интересуващ се само от парите си, е предупреден от духа на Коледа, че душата му е обречена, ако не се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Честита Коледа на всички Как се е променил света само за две години. Днес на кой му пука какво става с Гърция и нейните кредитори, които сме ние в края на крайщата. Тогава си спомням, че Гърция беше в устата на всички и беше Големия Проблем !? на света. Да наистина вече живеем в друга епоха. Явно онзи свят, в който живяхме допреди две години си е отишъл безвъзврато. Финансовото и икономичестото състояние на света е избутано някъде на заден план в съзнанието на обикновенния (малкия) човек.Как стана това? Започвам да си мисля, че онзи преврат в Киев си беше истински "черен лебед". Поне на мене ми изглежда така, защото след това света се обърна и пое в друга посока. Дали това стана случайно или нарочно нямам представа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още