IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P постави негативна перспектива пред рейтинга на Франция

Бюджетната позиция на страната се влошава с оглед на ограничените перспективи за растеж, посочват от кредитната агенция

10:57 | 11.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P постави негативна перспектива пред рейтинга на Франция

Рейтинговата агенция Standard & Poor‘s (S&P) e намалила перспективата по рейтинга на Франция от стабилна на негативна на фона на нарастващите опасения относно силата на икономическото възстановяване на страната, предава CNBC. 

Агенцията е потвърдила рейтинга на ниво от AA, но промяната в перспективата означава, че има 1/3 вероятност, че може да се стигне и до неговото намаляване.

Франция бе провъзгласена за "болния човек" на еврозоната през последните месеци, след като икономическите данни от страната продължиха да изненадват неприятно.

Брутният вътрешен продукт (БВП) не успя да се разшири по време на второто тримесечие на тази година след стагнацията през първото, и се очаква да се увеличили само с 0,2 на сто през третото тримесечие, според централната банка на Франция.

"По наше мнение бюджетната позиция на френското правителство се влошава с оглед на ограничените перспективи за номинален и реален икономически растеж на Франция", заявяват от  S&P.

Кредитната агенция понижи рейтинга на страната през ноември 2013 г. Миналия месец друга от големите три агенции - Moody's - заяви, че запазва Aa1 рейтинга (съответстващ на АА+ по S&P – бел. ред.), но и негативната му перспектива.

S&P посочва високите доходи на глава от населението във Франция и квалифицираната работна сила в подкрепа на потвърдения рейтинг, но преразглеждането на перспектива "отразява виждането ни за свиването на фискалните буфери за френското правителство в светлината на ограничени перспективи за растеж и на фона на риск от неосъществяването на реформи".

Френският финансов министър Мишел Сапен, коментира намалената перспектива от S&P като проблем не толкова на Франция, а на цялата еврозона.

"Разбира се, че се отнася за Франция", отвръща Мориц Кремер, ръководител национални рейтинги в S&P. „Част от рисковете са вътрешни, макар други да са наистина пан-европейски.“ Според него е доста съмнително дали Франция ще може да изпълни целта си за бюджетен дефицит от 3 на сто от БВП през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
май е крайно време всички да напускат кораба на тея ***, че и тряя да си плаща човек да е при тях, а те само преебват пейзажа, не мога да го разбера тва и защо кредитния рейтинг на САЩ е ААА+ кат тряя да е също като на останалите, че и по-зле с тея 18 000 000 000 000 ....и то само външен а сумарно е лудница. Няя тея ЕС са си продукт на САЩа колкот по бързо се разпадне или излезнат от тва кухо НАТО защото НАТО е САЩ толкоз по добре .. *** и еврейската пропаганда и пасмина, ама още малко и тяхната няма да е вечна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още