IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието във френската промишленост потъна до 13-месечно дъно

Франция страда от криза на доверието, свързана с липсата на добра комуникация и ясна стратегия по икономическите въпроси, смята икономист

17:18 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието във френската промишленост потъна до 13-месечно дъно

Доверието във френската промишленост падна до 13-месечно дъно през август, затвърждавайки впечатленията, че на икономиката ще ѝ бъде трудно да излезе от стагнацията през второто тримесечие, пише Bloomberg.

Индексът за доверието в сектора намалява до 96 пункта през август от 97 пункта през юли, обяви френската служба за национална статистика (INSEE). Резултатът съвпада със средните очаквания на анкетирани от Bloomberg икономисти.

Последното доказателство за слабостта на френската икономика в момент, в който президентът Франсоа Оланд трябва да се справя с недоволството на правителството от мерките за икономии. Френската икономика не успя да се разшири през последните две тримесечия, а проучване от миналата седмица показа, че промишленото производство се свива за четвърти пореден месец през август.

„Франция страда от криза на доверието, свързана с липсата на добра комуникация и ясна стратегия по икономическите въпроси“, коментира икономистът в Barclays Аполен Меню. Формирането на ново правителство е важна стъпка, но съществуват някои рискове относно възможността на кабинета да донесе очакваните резултати, тъй като управляващото мнозинство остава крехко и нестабилно в долната камара, посочи той.

Президентът Оланд и премиерът Манюел Валс смениха трима министри във вторник, слагайки край на надигането в кабинета срещу съкращаването на разходите. Преустройството на кабинета последва отстраняването на министъра на промишлеността Арно Монтебург, който определи свалянето на дефицита на администрацията като „догматично“ и го обвини за растящата безработица. На мястото на Монтебург беше назначен 36-годишния икономист и бивш президентски съветник Еманюел Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още