IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да отхвърли бюджета на Франция за 2015 г.

Причината е пренебрегнатото от Париж споразумение за свиване на бюджетния дефицит

13:03 | 06.10.14 г. 1
<p>
	Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че страната му ще заложи бюджетен дефицит от 4,3% от БВП за 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че страната му ще заложи бюджетен дефицит от 4,3% от БВП за 2015 г. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (EC) се готви да отхвърли бюджета на Франция за 2015 г., съобщи Financial Times, като се позовава на информация от служители от Брюксел. Ходът ще бъде най-големият тест на готовността на Евросъюза да предотврати повторение на дълговата криза в еврозоната.

През миналия месец френският министър на финансите Мишел Сапен заяви, че страната му ще заложи в плановете си бюджетен дефицит от 4,3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за следващата година – равнище, надхвърлящо значително лимита от 3 на сто на ЕС.

Въпреки многократните обещания планираните съкращения на разходите на правителството ще възлизат на едва 0,2% от БВП. По-рано Париж постигна споразумение с Брюксел за съкращения в размер на 0,8 на сто от икономиката.

Това би могло да постави бюджета на Франция в "сериозно несъответствие" с затегнатите правила на Европейската комисия (ЕК), като се очаква изпълнителната власт на ЕС да го върне обратно в Париж за ревизия, казват европейски представители. Досега френското правителство заяви, че няма да предприеме каквито и да е допълнителни мерки за затягане на коланите отвъд това, което предложи през пролетта. Това показва, че властите във Франция са готови да рискуват публичен сблъсък с Брюксел.

Към конфликта с Франция може да се присъедини и обсъждащата все още бюджета си Италия, която по-рано съобщи, че няма да успее да постигне бюджетните си цели. Властите в Рим обаче имат повече свобода за действие, тъй като в последните си бюджети залагаха далеч по-ниски дефицити, отколкото Франция.

Надеждността на новите правомощия на Брюксел заплашва да бъде сериозно засегната, ако на големите страни като Франция и Италия бъде предоставена възможността да пренебрегнат обновените правила на ЕК. Това ще бъде знак, че режимът на бюджетни икономии може да бъде приложен единствено върху по-малките икономики в еврозоната, като Гърция и Португалия.

Някои европейски длъжностни лица потърсиха паралели с начина, по който Франция и Германия игнорираха ограничаването на дефицита преди около десетилетие – стъпка, която по думите им фатално е отслабила бюджетната дисциплина в блока.

"Това, което хората подценяват, е залогът в цялостното доверие в правилата", казва един от служителите.

Според Париж и Рим намаляването на бюджетния дефицит е неоправдано с оглед на влошените икономически перспективи. Европейските политици осъзнават, че настроенията срещу ЕС във Франция са високи на фона на все по-голямото доверие в крайнодясната партия на Марин Льо Пен.

Рейтингът на френския президент Франсоа Оланд продължава да е на рекордно дъно. Държавният глава е под натиск и от собствената му партия, след като около 30 социалистически депутати се въздържаха от подкрепа на кабинета при вота на доверие миналия месец.

ЕК планира също така да разгледа дефицита на Франция за тази година. Плановете за бюджета, обявени миналата седмица от френското правителство, показаха, че за 2014 г. структурният дефицит ще намалее с едва 0,1% в сравнение с целта на ЕС за намаляване с 0,8%.

Проблемът се усложнява от предстоящата смяна на ръководството на базираната в Брюксел Европейска комисия. Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер ще поеме юздите на изпълнителния орган на ЕС от Жозе Барозу в края на месеца. Френският представител в правителството на ЕС пък ще бъде бившият финансов министър Пиер Московиси, който ще бъде отговорен за инспектирането на национални планове за харчене.

Бюджетите трябва да бъдат подадени в Комисията до 15 октомври. Окончателното решение на Брюксел ще бъде ясно до 29 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още