IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната брутна печалба на Barclays скочи с 37%

С основен принос за добрите финансови показатели на инвестиционната банка са резултатите от програмата за съкращаване на разходи

11:49 | 29.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Печалбата на инвестиционната банка Barclays за първото тримесечие на 2015 г. скочи с 37%, след като опитите на главния изпълнителен директор Антъни Дженкинс за съкращаване на разходите засенчиха стагниращите приходи от търговията с финансови инструменти, пише Bloomberg.

Печалбата преди данъчно облагане възлиза на 675 млн. лири (1 млрд. долара) спрямо 491 млн. лири, спечелени година по-рано. Приходите от инвестиционно банкиране са нагоре с 2% до 2,15 млрд. лири. Нетната печалба се равнява на 465 млн. лири при 965 млн. лири, реализирани през първото тримесечие на 2014 г., изчислява MarketWatch.

Постигната е възвръщаемост на капитала от 9,1% при 6,1% година по-рано.

Дженкинс създаде т.нар. „лоша банка“, в която прехвърли активи, сви поделението за търговия с финансови инструменти с фиксиран доход и обеща да съкрати 7 000 души, за да съживи рентабилността на банката.

Инвестиционното звено, ръководено от Том Кинг, все още печели по-малко в сравнение с Barclaycard и поделенията за персонално и корпоративно банкиране.

Ръстът на печалбата на банката „е показателен за франчайза след препозиционирането, предприето миналата година“, коментира директорът на Barclays в становище, придружаващо междинния финансов отчет.

Разходите по програмата за намаление на разходите са за 31 млн. лири – по-малко от изразходваните 130 млн. лири година по-рано. Общите оперативни разходи, към които се причислява и програмата, спадат с 8,6 на сто до 1,49 млрд. лири.

Таксите и комисиони от участия в сделки по сливания и придобивания и продажби на акции се увеличават със 7% до 549 млн. лири. Печалбата от кредитната дейност намалява с 21 на сто на годишна база. Приходите от търговия с акции се повишават с 4,7% до 619 млн. лири.

Barclays заделя още 800 млн. лири (1,23 млрд. долара) за глоби при предходни законови нарушения, включително и за обвиненията в манипулиране на валутния пазар, информира CNBC. По този начин сумата на провизиите, заделени за разрешаването на случая, достигна 2,05 млрд. лири (3,7 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още