IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отказа достъп на германски депутати в базата "Инджирлик"

Берлин обмисля да премести разположениети в Турция части, които участват в операции срещу "Ислямска държава"

20:14 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турското правителство е отказало да пусне депутати от Бундестага в авиобазата "Инджирлик", където служат военни от Бундесвера, съобщи германското Министерство на външните работи, предаде БТА.

В отговор на това официален Берлин обяви намерението си да премести разположените в Турция части, които участват в операции на западната коалиция срещу "Ислямска държава". Като приоритетен вариант се разглежда преместването им в Йордания.

Германският канцлер Ангела Меркел нарече "неприятна" ситуацията със забраната на турските власти да допуснат германски депутати във военната база, където служат войници от Бундесвера, предадоха агенциите Ройтерс и ТАСС.

"Това е неприятно и дадохме това ясно да се разбере по различни канали", каза тя на пресконференция днес.

"Ще продължим преговорите и паралелно ще обсъдим какво да правим по-нататък, защото вече имахме трудности да посещаваме базата. Това означава да търсим алтернатива на "Инджирлик", подчерта тя и напомни, че един от вариантите е дислоциране на германски военни в Йордания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още