IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция преведе аванса за покупката на ракетната система С-400

В НАТО смятат, че зенитно-ракетният комплекс е несъвместим с оборудването на Алианса

17:40 | 29.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция е превела аванса по договора за покупка на ракетната система С-400 от Русия, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на помощника на президента Владимир Путин по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин.

"Договорът влезе в сила, авансът е получен, не мога да коментирам сроковете", заяви Кожин.

Той обясни още, че на този етап не е обсъждано да бъде предоставена технологията за производството на ракетната система. Договорът предвижда само доставката на готовото въоръжение.

На 12 септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара е подписала договор за доставка на ракетната система, припомня руската агенция. Покупката на новите ракети обаче се приемат скептично в НАТО, чийто член е Турция, защото се смята, че те са несъвместими с въоръжението на Алианса, пише ВВС. 

Турция има втората по големина армия в НАТО. Анкара все по-често започна да търси за съюзник Русия след търканията си с Европа и САЩ в месеците след опита за преврат в страната. 

Зенитно-ракетният комплекс С-400 "Триумф" е приет на въоръжение в руската армия през 2007 година, става ясно от сайта на производителя - компанията "Алмаз". Ракетите са е с голям обсег на действие и са предназначени за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, а в среден радиус на действие може да се използват и срещу наземни обекти.

Максималната дължина при поразяване на въздушни обекти е 250 километра, а на тактически балистични цели - до 60 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Максималната далечина на поразяване е до 400 км. Зависи кия ракета се използва и срещу каква цел. Деляна да пише за плетки и мусака, а не за зенитни комплекси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Дано само след време не свалят руски самолети с нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Какви крилати ракети поразява бе шматароци? Защото в Сирия не поразиха нито една, въпреки че "нашите" ги предупредиха два часа преди атаката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още