IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е бъдеще "на много скорости" в ЕС след Brexit

Европа не е каса за пари, не е ресторант на самообслужване, където идваш и си вземаш структурните фондове, твърди френският президент Франсоа Оланд

11:24 | 04.02.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на ЕС в Малта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на ЕС в Малта. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на останалите държави основателки на ЕС заговориха вчера за възможно бъдеще "на много скорости" след Brexit. По думите им някои страни се движат по-бързо от други към по-засилена интеграция, предаде Ройтерс.

След Срещата на върха на ЕС в Малта, на която всички национални лидери обсъдиха планове за формална декларация през март за бъдещето на блока след излизането на Великобритания, Меркел и други подкрепиха така наречената идея за "Европа на много скорости", която според някои правителства може да навреди на единството в ЕС след Brexit. 

Макар че имат различия по детайлите, Берлин, Париж и много от останалите 17 държави, използващи еврото, имат силно желание за още по-голямо сближаване в еврозоната след години на кризи, в които инвеститорите се усъмниха в оцеляването й. Но някои страни около периферията на блока се опасяват, че ще бъде създадена система, при която едно твърдо ядро държави ще тласка ЕС към нежелани от тях политически мерки.

Последните две години, каза Меркел пред журналисти вчера във Валета, показаха, "че ще има ЕС на различни скорости, че не всички ще участват в еднакви равнища на интеграция".

Една от областите, по които между правителствата има различия за степента на интеграция, е отбраната. След излизането на заемалата дълги години скептични позиции по този въпрос Великобритания Франция и Германия имат силно желание да развият по-тесни отношения в ЕС.

27-те лидери на държавите членки ще се срещнат с британския премиер Тереза Мей на 25 март в италианската столица Рим по случай честванията на 60-годишнината от Римския договор за основаването на Европейската икономическа общност.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че според него в декларацията, с която ще се излезе в Рим, може да се
спомене за "няколко скорости" като възможен път напред, но заяви: "Европейското единство е най-важно".

Напомняйки за разделенията в блока, Оланд, който ще се се оттегли от поста си през май, направи остро изказване по адрес на източноевропейските държави членки, от които Париж се оплаква, че не спазват ангажименти - като да приемат кандидати за убежище - а същевременно получават големи субсидии от Брюксел:

"Европа не е каса за пари, не е ресторант на самообслужване, където идваш и си вземаш структурните фондове или получаваш достъп до вътрешния пазар, а после не показваш никаква солидарност в замяна", каза той пред репортери.

"Европа беше построена, за да бъде по-силна заедно и именно на този принцип, на това правило, трябва да се наблегне през март."

В документ с предложения за римската декларация трите страни от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) посочиха, че "различните пътища за интеграция и по-засилено сътрудничество могат да допринесат за ефективен отговор на предизвикателствата, които по различни начини стоят пред държавите членки". 

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
А дали е възможно бъдеще в няколко различни посоки, според желанията на отделните нации или такава свобода в ЕС няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Виж кво , зелка ...затварянето на блоковете в Козлодуй , провалите на Белене и Южен поток какво е...ушиването на Гърция в дългове какво е ...разсипията на италианската индустрия какво е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 7 години
"След като Германия ограби всички останали "бедни равноправни" ...сега може да се разделим на скорости/класи..." че някой да те спрял да "ограбваш" другите :-) ... произведи нещо дето ще го търсят всички и ги граби :-) . пример ? избери си отрасъл потребителски стоки и дай на търсачката топ 100 на фирмите дето правят типа стока и брой колко от тези 100 са немски :-) ... ем като ги стигнем на 25% от възможностите тогава можем да претендираме за някаква равнопоставеност , дотогава всичко е социалистическа утопия на развития късен соц ... не казвам че няма в БГ фирми на топ ниво , напротив има но са малко и не дават основания за еднаква скорост :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
...и евроценностите също , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Всичко е възможно, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Последните две години, каза Меркел пред журналисти вчера във Валета, показаха, "че ще има ЕС на различни скорости, че не всички ще участват в еднакви равнища на интеграция".След като Германия ограби всички останали "бедни равноправни" ...сега може да се разделим на скорости/класи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още