IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа държи съдбата си в свои ръце

Германският канцлер отхвърли обвиненията във валутни манипулации от страна на американския президент Доналд Тръмп

13:50 | 03.02.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли обвиненията във валутни манипулации от страна на американския президент Доналд Тръмп, предупреждавайки останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС), че бъдещето на 28-членния блок е в техните ръце, съобщава CNBC.

Коментарите на новия президент на САЩ срещу ЕС са доста сериозни, определяйки го като „инструмент на Германия“, хвалейки Brexit и критикувайки бежанската и парична политики на блока.

Канцлерът Ангела Меркел заяви пред телевизията, че „Европа държи съдбата си в свои ръце“ и трябва да се фокусира върху себе си.

„Вярвам, че колкото по-ясни сме в дефинирането на ролята ни в света, толкова по-добре можем да управляваме трансатлантическите си отношения“, каза Меркел преди срещата на лидерите на ЕС в Малта.

„Ето защо разговорът за Европа, а не за други части на света, е на първо място в програмата за мен“.

Тя не направи допълнителни коментари за новата администрация на САЩ, казвайкиq че тази тема не е част от програмата на срещата.

Европейските лидери се събират днес в Малта, за да обсъдят неформално бъдещeто на Европа след излизането на Великобритания от блока, както и миграционната си политика.

Това е първата среща на ЕС, откакто Тръмп встъпи в длъжност и първата, откакто той открито разкритикува някои европейски лидери.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза за CNBC, че „има пространство за тълкуване“ на някои от коментарите на президента.

По-рано тази седмица Тръмп обвини Германия, че манипулира еврото.

„Понякога оставам с впечатлението, че новата администрация не познава в детайли Европейския съюз, но детайлите около Европа имат значение“, каза той пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Не можеш да държиш СЪДБАТА в ръцете си. ФОРТУНА е подложила на изпитание самозабарвилите се фрицове, превърнали Европа в тяхна КОЛОНИЯ.НИМА ДЪРЖАВАТА НИ НЕ ИЗНАСЯ НА БЕЗЦЕНИЦА ЗА ГЕРМАНИЯ СУРОВИНИ ОТ ДОБИВНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ?!НИМА НЕ Е ИСТИНА, ЧЕ В ПО ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СПЕЧЕЛИЛИТЕ ТЪРГОВИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ СА НЕМСКИ ФИРМИ , А ТЕХНИТЕ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ РЕАЛИЗИРАТ ПРОЕКТИТЕ НА ЦЕНИ ДЕСЕТОКРАТНО ПО НИСКИ ОТ УСВОЕНИТЕ СРЕДСТВА?!По подобие на ГЪРЦИЯ и у нас тази схема е най фрапираща в ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ където се създава ДЪЛГ от нищото. ВРЕМЕ Е ЗА НОВА ПРОМЯНА - истинска , а не като тази от Десети ноември.За един нов свят, за една НОВА БЪЛГАРИЯ!За една НОВА РЕПУБЛИКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
Европа държи съдбата си в свои ръце... абе държи нещо, ама съдба ли е точно, не е мн ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Централизирано управление и планиране имаше в СССР, ние бягахме искахме самостоятелност и свободен пазар. В съседната тема спорим с оня шуменския бек, кое било приличало на кое. Т.е. той сам спори щото аз не съм адвокат на СССР. Само вземете си опрейте двамата опорките, че нещо много биете на халос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 7 години
е твоето и на партията ви ... :) иначе обединението ще стане по един или друг начин, рано или късно :) просто е по добре да е рано и доброволно :) националната държава изигра своята роля в историята и вече не е нужна.Няма ка да може да стигнеш до другия край на света за под ден и да има 200 държави по света ... или ще е една, или две и 198 марионетни държави ... историята го показа, остава да го видите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
виж сега, аз ще си остана българин до края на живота си... ако говориш за себе си не слагай всички под един знаменател. А това че България ще стане част от голяма федерация как точно ще ни направи не българи ? освен ако не страдаш от някаква шизофрения която те кара да си мислиш че като българин управлява в лицето на боко, някак си си по независим от другите държави ? (като само за последните 15 години ни управлява украинец и австриец). Кой е бягал от централизирано управление ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
deant
преди 7 години
хаха още един радетел на обединената държава. Че и на централизирано решение. Нали толкоз деситилетия бягахме от централизираното управление, сег пак там се тикаме. Споко няма как да стане. Само българите искат да не са българи. В останалите държави няма такива настроения. Там хората имат достойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Vesko94
преди 7 години
Wishful thinking :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 7 години
Винаги е било така, бабо. Обаче без централизирани решения нищо не може да се направи. Все пак това е най-голямата икономика в света, ако наистина се обедини в една държава това ще е най-силната държава на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Vesko94
преди 7 години
Държи я, ама друг път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още