IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Ердоган ще си сътрудничат в борбата с тероризма

Германският канцлер защити правото на свободно изразяване на турския народ, Анкара си иска 40-те военни, потърсили убежище от Берлин

21:05 | 02.02.17 г. 1
<p>
	Ангела Меркел и Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара. Снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган са се споразумели да подобрят сътрудничеството си в борбата с тероризма, предава Ройтерс.

Днес Меркел беше на посещение в Анкара, където с Ердоган са обсъдили ситуацията в Сирия и Ирак, както и правата и свободите на гражданите на Турция.

Германският канцлер е подчертала значението на свободата и свободното изразяване на турския народ. „С опита за преврат видяхме как турският народ се обедини в подкрепа на демокрацията и се обяви за правилата на демокрацията“, коментира тя на пресконференция в отговор на въпрос за предложените промени в Конституцията на Турция.

„В момент на дълбоки политически катаклизми трябва да се направи всичко, за да се защити разделението на властите и свободата на мнение и на многообразието на обществото“, допълва тя.

"Опозицията е част от демокрацията", заключава Меркел.

Информационната агенция припомня, че Германия и Турция влязоха в противоречие заради репресиите на Анкара над дисиденти след неуспешния опит за преврат в средата на миналата година. Турция обвини Германия в укриване на кюрдски и крайно леви екстремисти.

На пресконференцията Ердоган коментира, че опасенията за разделението на властите заради конституционните промени са безпочвени и увери, че съдебната власт ще запази своята сила и функция и с въвеждането на новата система.

Турският президент коментира и искането на 40 турски военни за убежище в Германия. Според властта в Анкара Берлин дава подслон на членове на „гюленистката терористична организация“, която Турция обвинява за опита за преврат. Духовникът в изгнание Фетхуллах Гюлен отрича участие.

Министърът на отбраната на Турция призова Берлин да отхвърли молбите за убежище на военните и предупреждава, че това може да навреди на двустранните отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Баси "сътрудничеството" се очертава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още