IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският млечен сектор губи 51 млн. евро за година

Досега ЕК не е одобрила нито един инструмент в подкрепа на сектора, предложен от българските власти, коментира земеделският министър

17:47 | 03.09.15 г. 2
Българският млечен сектор губи 51 млн. евро за година

Загубите на българския млечен сектор за година са 51 млн. евро, съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на посещението ѝ в Тутракан. Кризата в сектора е причинена от срива на цените.

От една страна върху цените на млечните продукти влияние оказва отпадането на млечните квоти през тази пролет, а от друга - забраната за внос на млени продукти в Русия.

Земеделският министър припомни, че още в края на миналата година България е поставила темата за кризата в млечния сектор по време на заседание на министрите на земеделието в държавите от Европейския съюз (ЕС), пишат от пресцентъра на земеделското министерство.

От ЕК обаче не са одобрили нито един от предложените от българското правителство инструменти, а предприетите от Комисията мерки не оказват никакво влияние на сектора в България, защото нямаме производство на сухо мляко. Именно това производство в ЕС получава компенсации заради санкциите на руския пазар.

„Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, го направихме. Предоставихме държавна помощ „de minimis” по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа заради кризата и направихме поредните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи относно начина на разпределение на фонда за постоянно затревени площи”, добави още министърът.

Тя очаква на следващи съвети на министрите на земеделието от ЕС да бъде признато наличието на криза в млечния сектор у нас и да бъдат наложени ефективни за спецификата на сектора у нас мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bibara1
преди 8 години
да се предприемат мерки които да ограничат и по възможост спрат вноса на млечни продукти от европа,особено суругатите произведени от сухо мляко предлагани в Лидъл,Кауфланд,пени и др.подобни вериги,например с увеличаване на вносните мита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"Досега ЕК не е одобрила нито един инструмент в подкрепа на сектора..."Пхахаха... нема и да одобри! Нали некой требва да рупа сухото млеко на германските, датски, френски и пр. Благородни крави! Ние тука къде с това Сиво Искърско ***... и Говедовъда, начело на целия Преход... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още