IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изпрати България на съд заради ветрогенераторите на Калиакра

Хиляди вятърни турбини и 500 други проекта са получили разрешение, без адекватна оценка за въздействието върху природата

14:31 | 17.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК изпрати България на съд заради ветрогенераторите на Калиакра

Европейската комисия предявява пред Съда на ЕС иск срещу България заради неизпълнени задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение, съобщиха от комисията.

Делото се отнася за района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на силно застрашени видове. За там обаче са издадени разрешения за голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена оценка за въздействието върху околната среда.

„Въпреки че България се ангажира да увеличи защитата на редките биологични видове и местообитанията в региона, изглежда се случва точно обратното“, се казва още в съобщението на ЕК.

Съгласно директивите на ЕС за птиците и местообитанията всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по Натура 2000, следва предварително да бъде подложен на оценка, преди да започне реализацията му. Успоредно с това Директивата за оценка на въздействието върху околната среда има за цел да осигури адекватна оценка за всеки проект, който би могъл да има значително въздействие върху природата.

България е разрешила и голям брой икономически дейности в района, без подходяща оценка на въздействието върху околната среда. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение, без адекватна оценка за ефекта върху уникалните местообитания и видове в Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя към Африка и обратно.

До 100% от световната популация на най-застрашения вид гъски — червеногушата гъска — прекарва зимните месеци в Калиакра и около района. Не е отчетен кумулативният ефект от разрешените проекти, въпреки че това се изисква по евродирективите.

През юни 2012 г. е изпратено мотивирано становище по въпроса и България е предприела някои законодателни промени. От комисията обаче смятат, че все още проекти се изграждат без оценка за въздействие или с неадекватна оценка. 

Следователно България не е изпълнила едно от най-важните изисквания по Директивата на ЕС за местообитанията, с което държавите членки се задължават да предприемат подходящи мерки, които да спрат влошаването на състоянието на местообитанията и обезпокояването на видовете, за които са определени териториите по Натура 2000, се посочва в информацията от Еврокомисията.

През септември министърът на околната среда и водите Искра Михайлова съобщи, че наказателните процедури срещу България в областта на околната среда са 14. Казусът "Калиакра" възниква, след като през 2012 г. Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Варна дава разрешение за нов вятърен парк от 95 генератора в орнитологично важната зона, плюс разрешение за строителството на ваканционно селище със 150 обекта на същото място. След това екомнистерството спира строителството, но административният съд от своя страна отменя решението на министерството. Проектът е известен като ветрогенераторен парк „Смин“, а инвеститор е "Уинд енерджи", заяви тогава Михайлова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Виж сега... ще отговоря само на това: "освен една малка къщичка." - НИЩО не може, не една малка къщичка!Надявам се сега разбираш защо не ми се губи времето да ти отговарям на останалите въпроси, както и да ти изпращам програмите за манипулиране общественото мнение и приемането на Натура2000... отпреди 7г ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
ПИЧ
преди 10 години
Ivanov, аз не съм чувал за този виц за Натура-2000, но по важното е какво искат да строят тези собственици в натура, то няма нужда да строят, освен една малка къщичка. Там е природа, или би трябвало да е.Да отглеждат горите, Да садят краставици и домати или други култури. Какво ще ми строят - за кого ??? То не остана население в тая страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Някой спомня ли си като се рекламираше "Натура 2000", какъв беше основния виц:- никой от Вас /собственици на земя/ няма да загуби, напротив - само ще спечели от Натура 2000... В Натура 2000 ограничения няма да има - ще има само ред!Ето ви го реда!Едно време манипулациите са се прокарвали толкова бавно, че са минавали почти цели поколения преди да се усетят какво им вземат /или налагат/... Сега и най-простите дето не помнят за повече от 5-10г, могат спокойно да наблюдават процесите!П.С. Значи, като четете това, представяйте си какво ви чака Вас /собствениците на земи в Натура 2000/!... има ли още някой дето се надява "да му разрешат да строи" - на него или на нещастника дето "ще" му купи земята?...... Е, сега вече може да се сетите /по-паметливите и внимателните от Вас/, какво ви посъветвах преди 2г и после пак преди 1г!... във форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още