IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три схеми за социално включване стартират през май

Общият бюджет е близо 204 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

18:15 | 30.04.15 г.
Три схеми за социално включване стартират през май

През май по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 стартират три операции за социално включване за близо 204 млн. лева, съобщи днес в Пловдив заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя участва в десетия национален форум на доставчиците на социални услуги, съобщиха от социалното министество.

„С най-голям бюджет от 150 млн. лева е операцията „Независим живот“, съобщи Русинова. Тя поясни, че програмата е иновативна и ще бъде насочена към улесняване достъпа до здравни услуги и такива за социално включване на хората с увреждания.

„С предоставените услуги ще бъде улеснен и достъпът им до заетост“, подчерта тя. Очаква се по проектите да бъдат обхванати 16 000 лица с увреждания и лица над 65 г. в невъзможност за самообслужване, за които грижи ще полагат над 12 000 лични асистенти.

През май ще стартира и схемата „Приеме ме 2015“, която продължава процеса по деинституционализация. Осигурените средства по нея са 51,6 млн. лева. Нейната цел е да се надгради устойчивият модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции, и деца в риск. Процедурата е иновативна по отношение на подкрепата, насочена към развитие на „специализирана приемна грижа“ за деца с увреждания, жертви на насилие и на деца, непридружени бежанци.

Схемата „Нови стандарти за социални услуги “с бюджет 2 млн. лева трябва да подобри качеството си на работа на институциите, които провеждат политиката за социалните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още