IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Некоректните практики при брокерската дейност - решението е закон

Нивото на подготовка на брокерите и непрозрачността на пазара са сред другите основни проблеми, смятат експерти

14:51 | 18.12.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Некоректните практики при брокерската дейност - решението е закон

Нелоялната конкуренция и некоректните практики на агенциите за имоти са един от основните проблеми на пазара, който още няма решение. Отговорът може да е само законова регламентация, коментираха водещи експерти на първата от серия кръгли маси за състоянието на сектора на имотите, организирана от портала Imoti.net, част от медийната група Инвестор.БГ АД.

Порталът организира първите годишни награди в сектора, за да отличи компаниите, които работят коректно и според етичните правила. Повече информация за наградите можете да видите на сайта на проекта nagradi.imoti.net.

Участниците в дискусията очертаха няколко ключови проблема – нивото на подготовка на брокерите, фалшивите обяви в порталите за реклама на имоти, манталитетът на заетите в сектора, от който всъщност зависи желанието за промяна, и непрозрачността на пазара.

Кои са добрите практики и как пазарът да стане по-прозрачен – вижте в репортажа от дискусията.

Генерален спонсор на Годишните награди на Imoti.net е Банка ДСК. Консултанти на проекта са Bulgarian Properties и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС). Партньор на проекта е RE/MAX България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Че то най-големите агенции правят най-големите далавери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Една от държавите с най-много регулации е България, но е страната с най-ниско доверие във властта и с най-ниско ниво на справедливост.Просто нямаме работеща съдебна система и прокуратура.За измама прокурора директно те праща да си търсиш правдата по частен път.Докато нямаме работеща съдебна система, и за ползване на тоалетна да измислят закон, все тая, няма да има справедливост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
vstoykov
преди 8 години
Иска им се закон, който да ограничи конкуренцията. За да може ограничен брой лица (които отговарят на закона) да посредничат при покупко-продажбата на недвижими имоти. Ако в закона се напише, че е задължително ползването на посредник това би било най-добре за ограничения брой лица (и най-зле за всички останали).От отдавна лобират за антипазарни закони, май не могат да се разберат кой колко пари да даде за лобиране (защото все още не са гласували):22 март 2012 г.Ще създават нови бюрократични пречки за брокерите на недвижими имоти http://vstoykov.blogspot.com/2012/03/blog-post_22.html 17 април 2012 г.Продължава лобизма за антипазарни закони, които да намалят конкуренцията при брокерите на недвижими имоти http://vstoykov.blogspot.com/2012/04/blog-post.html12 ноември 2012 г.Предадоха на вносител нов лобистки антипазарен закон за брокерите на недвижими имоти http://vstoykov.blogspot.com/2012/11/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още