IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia придобива Alcatel за 15,6 млрд. евро

Сделката ще създаде най-големия по приходи от безжична инфраструктура производител

09:08 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сделката ще създаде нов пазарен лидер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделката ще създаде нов пазарен лидер. Снимка: Ройтерс

Nokia Oyj придобива френския си конкурент Alcatel-Lucent SA в сделка, извършвана само с акции, на стойност около 15,6 млрд. евро (16,6 млрд. долара), като по този начин създава най-големият доставчик в света на оборудване за мобилни телефонни мрежи, предава Bloomberg.

Инвеститорите в Alcatel ще получат по 0,55 акции от Nokia за всяка своя ценна книга, поясни базираната в Еспо финландска компания. Цената е еквивалентна на около 4,12 евро за акция, формирана на базата на цената на акция на Nokia при приключване на сесията във вторник. 

Най-голямото досега придобиване на Nokia ще доведе до създаването на едно дружество, което ще надминава шведската Ericsson AB и китайската Huawei Technologies Co по отношение на приходите от безжична инфраструктура, показват данни на пазарния изследовател IDC.

Сделката ще позволи на главния изпълнителен директор Раджив Сури да укрепи позицията на Nokia в Китай, един пазар с 1,3 млрд. мобилни абонати, и да спечели договори с двата най-големи американски оператора – Verizon Communications Inc и AT&T Inc.

Nokia също така заяви, че е започнала преглед на стратегическите възможности за своя бизнес с навигационни карти HERE. Прегледът може да доведе или да не доведе до сделка, съобщиха от компанията.

Акциите на Alcatel скочиха с 16% до 4,48 евро за брой в Париж във вторник, след като компанията потвърди, че е в напреднали преговори за сливане с Nokia. Книжата на Nokia приключиха сесията със спад от 3,6% до 7,49 евро на борсата в Хелзинки.

Придобиването ще позволи на Nokia да добави в портфолиото си продукти, използвани за предаване на стационарен и интернет трафик, тъй като количеството на данните, които се предават по мрежи, нараства с растящата популярност на Netflix и други видео и музикални услуги.

Nokia и Alcatel имат общо повече от 110 000 служители. Сури, който пое поста на директор на отдела за мрежите на Nokia през 2009 г. и стана главен изпълнителен директор през миналата година, съживи бизнеса за оборудване чрез съкращаване на повече от 25 000 работни места в продължение на три години и съсредоточаване над по-изгодните за компанията договори.

И докато правителството на Франция не притежава значителен дял в Alcatel – едно от инвестиционните му дружества държи 3,25% от компанията според данни на Bloomberg, то е загрижено за това какво ще се случи с около 7 000 души, които работят за компанията в страната. Ето защо не е чудно, че Сури е в Париж тази седмица, за да договори тези подробности. Неговата програма включва и среща с президента на страната Франсоа Оланд.

Икономическият министър Еманюел Макрон заяви междувременно във вторник, че правителството ще следи отблизо какви последици би имала една евентуална сделка върху работните места, и ще се стреми да се увери, че сделката ще помогне за изграждане на жизнеспособен европейски концерн.

Alcatel загуби милиарди долари в годините след сливането си през 2006 г. с Lucent, тъй като се бореше да съживи продажбите.

„Преди две години Alcatel-Lucent бе почти в несъстоятелност и само някои права върху интелектуалната собственост успяха да доведат банково финансиране", припомня Макрон.

Още видео материали вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още