IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес акциите на Apple са седем пъти повече

Предприетият от компанията сплит може да доведе до включването й в престижния индекс Dow Jones

15:42 | 09.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От днес акциите на Apple са седем пъти повече

От днес броят на акциите на Apple нараства седем пъти – от 861 млн. на близо 6 млрд., което ще доведе до приблизително седем пъти по-ниска цена, пише The Economic Times.

Откакто компанията обяви в края на април сплита в съотношение 6 нови за всяка стара акция, пазарната й капитализация се увеличи с 23%, или над 100 млрд. долара.

За поскъпването, разбира се, допринесоха повишаването на тримесечния дивидент, заделянето на допълнителни 30 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, сделката за Beats Electronics и представянето на новия софтуер.

Това всъщност не е първият сплит на Apple. Компанията досега три пъти е удвоявала броя на акциите си – през май 1987 г., юни 2000 г. и февруари 2005 г. В годината след първия сплит акциите са прибавили 2% към цената си, в тази след втория са скочили със 60%, докато за 12-те месеца след третия са спаднали с 57% на фона на сериозния срив в технологичния сектор.

Сплитът не променя пазарната капитализация на компанията, но прави акциите й по-достъпни за дребния инвеститор. Освен това по-ниската цена често въодушевява инвеститорите, които са страняли преди от акцията, която е изглеждала (субективно) твърде скъпа.

При отварянето на пазара днес ще видим дали тези аргументи са в сила. В петък акциите на Apple затвориха при цена от 645,57 долара за брой, което значи, че при равни други условия те трябва да отворят днес на ниво от 92,22 долара. Преди сплита пикът в цената на акциите на Apple бе 705,07 долара, а сега този връх ще се равнява на 100,72 долара за брой.

По-ниската цена може да позволи на книжата да станат част от престижния индекс на 30-те водещи американски компании – Dow Jones Industrial Average. Индексът е ценово претеглен, поради което комитетът по определянето му не избира акции, струващи повече от 300 долара. Понастоящем единственият компонент с цена от над 200 долара за акция е Visa.

Индексът включва представителни за икономиката компании, каквато е Apple с популярните си продукти и годишни приходи от 171 млрд. долара.

Някога сплитовете излизаха на дневен ред при цена на акция от над 100 долара, но през последните години компаниите нямаха проблем да оставят книжата им да поскъпнат до няколкостотин долара за брой.

Въпреки подема на пазара само 57 сплита са били извършени от 2009 г. насам сред компаниите от индекса S&P 500. За сравнение - в периода на дотком балона от 1997-2000 г. са били направени 375 сплита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 9 години
Епъл нов хардуер показват по традиция септември месец. Това е ясно и никакви изненади дотогава няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
отървал си момомента... мин година по това време, ги бях скъсил и изкрах добра печалба. Ако приемаш съвет и търсиш спекупативна печалба, ти препоръчвам да изчакаш малко да мине еуфориятя от сплита и придобиването на Др. Дре и компания и тогава да скъсиш. Изправени са пред тежки времена и ако до месец два не обявят нов хардуер и то наистина нов, а не просто 6та серия на айфона..ги чака една корекция от 20тина % надолу. Но пак казавам - лично мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Още е рано затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Дали да не ги съкся леко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още