IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на таблети продължава да линее

Все повече потребители се насочват към категорията „две-в-едно“ на таблетите с клавиатури и/или стилуси

09:37 | 02.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световните продажби на таблети отчитат трети пореден спад през второто тримесечие на годината, показват данни на компанията за пазарни проучвания IDC.

Според проучването Worldwide Quarterly Tablet Tracker доставките са достигнали 38,7 млн. броя, което представлява спад от 12,3 на сто на годишна база. Производителите се префокусират към нови продукти, а и потребителите нямат желание да обновяват често устройствата си.

Преобладаващото мнозинство от доставените през този период таблети са Android-базирани системи (65%), следвани от такива за iOS, които държат 26% от пазара, и Windows за оставащия дял. 

Въпреки че тази тенденция е постоянна в продължение на години, сега се виждат ранни признаци на промяна, тъй като списъкът с доставчици на машини за Android се свива. Същевременно Microsoft и други производители предлагат все повече Windows-базирани продукти, хеджирайки срещу упадъка на таблетите с Android.

„Пазарът се променя заради факта, че потребителите и корпоративните клиенти започват да търсят по-продуктивни операционни системи. Това е причината, поради която продължаваме да виждаме продължителен растеж на т. нар. Detachables (таблети с отделни клавиатури и стилуси като Surface Pro 4, Surface Book, IPAD Pro, Pixel C)", казва Джайтеш Убрани, старши анализатор в IDC. 

В момента за Android става трудно да се конкурира с подобни 2-в-1 устройсва с iOS или Windows. Затова следващите 12 до 18 месеца ще бъдат много интересни на фона на старта на следващата версия на Android с по-добра подкрепа на мултитаскинга, пояснява анализаторът.

Таблетите без допълнителни клавиатури формират все още три четвърти от пазара. "Въпреки че растежът в тази категория не може да се отрече, таблетите без клавиатури продължават да представляват по-голямата част от сегмента. Производители като Amazon, с много целенасочен подход за позициониране и цена, успяват да завладеят значителен дял от пазара", казва Жан-Филип Бушар, директор по изследванията на пазара на таблети в IDC.

Какви са конкретните данни вижте в таблицата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Таблети с клавиатури. WTF? Купи си Лаптоп тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още