IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 млн. лв. е спестила Здравната каса от въвеждането на пръстовия идентификатор

Лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК над 800 хил. лв. за първите девет месеца, съобщи д-р Ваньо Шарков

16:36 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 15 млн. лв. е спестила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) само от първите 15 дни след въвеждането на системата за влизане в болница с пръстов идентификатор. Безспорно е, че ефект от пръстовия идентификатор има, каза председателят на Надзорния съвет на Здравната каса д-р Ваньо Шарков след заседание на Надзорния съвет на здравния фонд.

След въвеждането на пръстовия идентификатор се отчита спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на октомври, посочи Шарков, цитиран от БТА.

Новият механизъм за влизане в лечебно заведение е задължителен от 1 ноември. Дали обаче ще продължава да се прилага е под въпрос. Това зависи от следващото правителство. От БСП вече дадоха заявка, че ще премахнат мярката, въведена от министъра в оставка Петър Москов. 

Заместник-министърът на здравеопазването каза още, че лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК 817 хил. лв. Сумите ще трябва да се връщат, тъй като проверки на касата в 14 болници са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари - септември 2016 г.

Лечебните заведения са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., посочи Шарков. По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

Надзорният съвет е решил от 1 април 2017 г. Здравната каса да заплаща нови медицински изделия. Касата ще отпусне и повече тест ленти на диабетиците. Ще има с по 150 броя допълнително на човек.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
N.Tesla
преди 7 години
Това е политика на "законно" ограбване на болниците от НЗОК....а НЗОК спестявала...за сметка на заплатите на работещите в сектора, нали?! Ненормална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
само заради тази глупост никога няма да гласувам за партия с която нещо общо има Москов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Спесимен
преди 7 години
Аз пък ще кажа как ги спестиха. Хората масово не се връщат след операция да се "отчекират" от системата. Естествено е - някои са от друг град. И така "пътеката" пада съвсем законно при 100% реален разход на болницата, която пък бърка в джоба на сестрите по-осезаемо, понеже от докторите не е удобно да вземе. Ей така ги спести здравната каса тия 15 млн. Като "законно" забрави да си плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още