IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръстовата идентификация в болниците е задължителна от 1 ноември

Без ползването на системата лечебните заведения няма да получат парите за извършените медицински дейности

16:15 | 31.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 1 ноември влиза в сила системата на пръстовия идентификатор в болниците, съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

След този срок ползването на системата става задължителна предпоставка за заплащане на осъществените от лечебните заведения медицински дейности, уточняват от фонда. 

Всички болници в страната, договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса, са подписали допълнителните споразумения към индивидуалните си договори, с което декларират готовност да работят със системата.

Над 300 хиляди са регистрираните здравноосигурени до момента, като от тях по-малко от 100 пациента са отказали регистрация в системата. До момента не са налице сериозни проблеми в работата на системата, допълват от Здравната каса.

Идентификаторът на пръстови отпечатъци разедини представителите на лекарското съсловие и администрацията още с идеята за въвеждането му преди година. Според някои това не е добър инструмент за контрол върху публичните разходи. Според други въвеждането на системата на пръстовия идентификатор ще намали "течовете" в системата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още