IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от регистрираните автомобили у нас са над 15-годишни

През 2012 година новите леки коли с регистрация в страната са 14 хиляди

11:27 | 18.09.13 г.
70% от регистрираните автомобили у нас са над 15-годишни

От 2010 година досега се наблюдава увеличение на броя регистрирани лични автомобили в страната. Тенденцията за увеличение през последните години е след драстичен спад в регистрациите през 2009 г., коментира в интервю за БТА главният инспектор от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" Бойко Рановски.

Той обясни спада тогава с икономическата криза в европейски страни, както и заради затишие след "бума" на регистрации при влизането на България в ЕС.

През 2012 г. регистрираните нови леки автомобили у нас са 14 хил., а употребяваните с първа регистрация у нас - общо 182 хил.

От началото на годината до края на юли новозакупените леки автомобили у нас са 8 900, а употребяваните - които за пръв път се регистрират в България и идват от други държави в Европа - 108 хил., посочи Рановски.

В края на шестмесечието на тази година общо регистрираните автомобили в страната са били 2,86 млн. От "Пътна полиция" водят статистически възрастта им през пет години.

Най-много от леките автомобили са над 20 години - около 36% от общо регистрираните.Следват колите на възраст между 15 и 20 години - 32%. Това означава, че 68 на сто от регистрираните автомобили в страната са над 15-годишни, отбеляза Рановски.

Новите лични автомобили - до 5-годишни са 75 хил. от всички регистрирани, сравни той. Всяка година пък на около 50 хиляди автомобила се прекратява регистрацията - обикновено много стари. Може да се предположи, че по-голямата част от тях отиват за скрап. Има и износ, но потокът е по-голям от държавите-членки на ЕС към България.

Същевременно спрените от движение поради техническа неизправност или по желание на собствениците са около 40 хил. на година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още