IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES Гълъбово подписа споразумението с НЕК за намаляването на цените

За да влезе в сила, НЕК трябва да се разплати с централата, като задълженията й възлизат на близо 500 млн. лева

11:21 | 26.08.15 г.
AES Гълъбово подписа споразумението с НЕК за намаляването на цените

AES Гълъбово и Националната електрическа компания (НЕК) са финализирали споразумението за промяна в дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия, произвеждана от централата. Това съобщиха от американската компания. 

Споразумението за промяна беше договорено през пролетта и се отнася до цените за разполагаемост на AES. След като влезе в сила, цената намалява с 14% и това ще спести около 50 млн. лева годишно на държавната енергийна компания, или общо 550 млн. лева до края на договора с американската компания, който изтича през 2026 година. 

За да влезе в сила споразумението с AES, както и с другата "американска" централа в Маришкия басейн - КонтурГлобал, обаче държавата трябва да плати своите задължения към тях. През април те възлизаха на малко под 800 млн. лева. 

През последните месеци обаче те се увеличават - само на AES НЕК дължи около 500 млн. лева. От компанията гарантират, че след като получат средствата, ще изплатят и своите задължения към Мини Марица - изток. Те възлизат на около 60 млн. лева. 

Преди седмици миньорските синдикати предупредиха, че в мините не се извършва нужната подготовка за зимния сезон и може да се стигне до ситуация с прекъсване на доставките на въглища през най-натоварените месеци. Призивът беше централите в Маришкия басейн да се разплатят с мините, за да бъдат набрани средства за необходимите мерки. 

Междувременно Министерството на енергетиката още търси начин за набиране на заем, за да може да се разплати с двете американски централи. Плановете на ведомството бяха Българският енергиен холдинг (БЕХ) да изтегли заем с държавна гаранция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още