IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Минимална заплата от 650 лева е реалистична цел до края на мандата

Социалното министерство не възнамерява да променя изискванията за пенсиониране, съобщи Бисер Петков

14:53 | 17.08.17 г. 15
<p>
	Бисер Петков. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бисер Петков. Снимка: БТА

Минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1 500 лева в края на мандата на правителството са реалистични цели. Това коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на пресконференция, на която представи приоритетите от управленската програма в социалната сфера, предава БТА.

Сред тях са увеличаване на доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда, както и увеличаване на квалифицираната работна ръка.

По думите на министъра тези цели следват тенденциите на пазара на труда.

Петков припомни, че според данни на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица е 6,7 на сто, а броят на регистрираните безработни е около 220 хил. души, което се равнява на безработицата преди настъпването на икономическата криза през юни 2008 г.

Проблем остава недостигът на работна ръка, особено на квалифицирана - от тези около 220 хил. души около 120 хил. са с ниска степен на образование, а част от предвидените мерки в социалната област са насочени именно към тях.

С бюджетни средства през следващите четири години се предвижда да бъдат бъдат обучени 50 хил. безработни, а със средства от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" най-малко 100 хил. души, търсещи работа и неактивни хора от уязвимите групи на пазара на труда, също ще бъдат включени в обучения.

Предвижда се и облекчаване на режима за получаване на т.нар. синя карта за висококвалифицирана заетост, като това ще стане чрез двустранни спогодби с трети страни извън Европейския съюз (ЕС). Към момента регистрираните са малко над 100 души.

Работна група подготвя законодателни промени за облекчаване на режима на издаване на разрешения, като се обсъжда да отпадне задължението след изтичане на срока на достъп на пазара на труда лицето да напуска територията на страната, за да може да кандидатства за продължаване на този срок. Ще се върви и към разширяване на списъка на професии за "синята карта", тъй като в момента висококвалифицираната заетост е предимно свързана със специалисти от областта на информационните технологии. 

Бисер Петков подчерта, че министерството няма намерение да прави промени в параметрите на пенсионната система така, както са установени през 2015 г. Няма да се променят пенсионната възраст и стажът за пенсия, заложени в Кодекса за социално осигуряване.

Според Петков заложеното в закона отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г. също трябва да се случи. Пенсиите ще растат не само заради ръста на средния осигурителен доход, а и заради законодателно заложеното увеличаване на тежестта на осигурителния стаж.

До края на октомври министерството ще е готово с концепция за усъвършенстване на експертизата на работоспособността, каза още той.

Други мерки в социалната политика са свързани със създаване на условия за гъвкаво съчетание на личния и професионалния живот, каза Бисер Петков и припомни, че от 1 юни е в сила мярката, при която жените, които се връщат на работа преди края на първата година от майчинството, получават 50 процента от полагащото им се обезщетение. Вече 275 жени са се възползвали от нея.

По оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" предстои и обявяване на операция за възможности за полагане на грижи за отглеждане на малки деца. По програмата са отделени 20 млн. лева и тя е насочена към безработни, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина.

Предвижда се и да се засили ролята на учителите в преценката за необходимост дадена помощ за децата да се плаща в натура. Сега тази преценка се прави предимно от социалния работник. Ще се облекчат и процедурите за кандидатстване за семейни помощи за деца, като ще отпадне изискването за предоставяне на акт за раждане на детето. Ще бъде разработен и закон за детето и семейството, допълни социалният министър.

Очаква се да бъдат подобрени процедурите за осиновяване чрез промени в Семейния кодекс. Предвижда се създаване на национален регистър за осиновяване, както и на такъв за кандидат-осиновителите. Ще бъде създаден и национален съвет, който да разглежда кандидат-осиновителите. Към настоящия момент тези съвети са регионални и процедурите се усложняват.

Очаква се да бъде разработен и нов закон за интеграция на хората с увреждания. Ще има промяна и на механизма за изплащане на целевите помощи за помощни средства и медицински изделия. Вече се работи и по изготвяне на нов вид социална оценка на хората с увреждания с отчитане на индивидуалните им потребности. 

Бисер Петков заяви, че ако работодателите не участват и във втория етап на преговорите за минималните осигурителни доходи, който трябва да е на 23, 24 и 25 август, ще се наложи държавата в лицето на министъра да определи какви да бъдат те през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Ти не беше ли писал, че във вашата английска фирма нещата започнали да се спихват, откак стана дума за Брекзит? И ако това " политическо решение" няма никакво значение то защо, по дяволите изобщо съществува Европейският съюз? А? Защо съществува, като няма никакво значение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
не, няма такава българска фирма, плюс това чуждите плащат повече ... и отново недъгав пример даваш ... какво ме интересува политическото решение на англичаните за тяхната държава и как точно засяга моя професионален път в България ? ... никак ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
С един колега наскоро си говорихме за времето, когато всички бяхме милионери. Неговата заплата тогава е била 30 хиляди лева. Да, но кило кашкавал тогава струваше 20 хиляди. Някак много бързо ги забравяме тези неща и защо голяма част от бългалите сме алергични към думата "инфлация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
4i4o_Pay
преди 6 години
Уважаемият министър да каже след като средната заплата стане 1500лв, колко ще струва 1кг хляб, 1кг месо, 1кг сирене, 1кг домати и т.н. Общоизвестен факт е, че цената на стоките се образува от цената на труда по веригата на производството и разпространението им.За тази цел си има и мярка - паритет на покупателната способност - това е важното, а не колко е заплатата. Аз например, преди 20-ина години бях милионер, а парите н еми стигаха да си купя елементарни неща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Всеки народ си избира управниците и всеки човек сам си избира началниците. Ти например защо работиш в Английска фирма, въпреки Brexit? Защо не работиш в българска? Да не би да няма български фирми със същия профил на дейност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и да, и не ... спорна, дълга и много философска е тая тема! В историята има различни примери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
"Всеки народ си заслужава управниците".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Така е. Живеем в скапана държава.------------неее, държавата е супер, просто си избираме скапаняци за управници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
за това използвах "уж" :) ама надали са повече от колкото прахосват или крадът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
*** как ще стане тоя трик при продължаващото крадене и прахосване на обществен ресурс, идея си нямам !---------------------------------------------Така е. Живеем в скапана държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още