IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ спира 38 влака от следващата седмица

След премахването на губещи линии ще има съкращения на железничари

08:53 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БДЖ спира 38 влака от следващата седмица

От 12 януари БДЖ спира от движение 38 влака, съобщи БНР. Вече е ясен окончателният списък с композициите, които ще паднат от разписанието от понеделник.

Враца - Плевен, София - Карлово, Карлово – Сливен, а също и Стара Загора – Сливен, Горна Оряховица – Стара Загора и Видин-Мездра са част от композициите, които спират от движение от понеделник. Освен отпадането на 38 влака от разписанието става ясно, че други 10 ще се движат със съкратен маршрут.

От железопътната компания посочват, че линиите са губещи, и уверяват, че няма да има населени места, които да останат без железопътен транспорт. Спирането на влаковете се налага заради орязаната субсидия на железниците за 2015 г.

От 1 февруари ще бъдат спрени още 90 влака, но тепърва ще се решава по кои линии. Съкращаването на влакове ще доведе и до съкращение на служители. Първоначално се очакваше превозвачът да спре около 50 влака от 12 януари.

Синдикатите са категорични, че няма да допуснат масови уволнения на железничари, както се случи в края на 2011 г., и са готови отново да организират национална стачка. Преговори между социалните партньори и ръководството на БДЖ ще има през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още