IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов препоръча да бъдат спрени обществените поръчки

На пост, докато ни сменят, разпореди на министрите премиерът в оставка

17:12 | 21.12.16 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да бъдат спрени обществените поръчки, освен ако са неизбежни – това препоръча днес на министрите премиерът в оставка Бойко Борисов. Това става ясно от стенограмата за днешното заседание на Министерския съвет.

Когато търговете са неизбежни, те да бъдат консултирани с администрацията на новоизбрания президент, е разпоредил той на министрите. „И ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате. Иначе всеки един подобен акт ще бъде коментиран и не бива да се дава основание за това“, препоръчва той.

Борисов освен това призовава министрите в създалата се ситуация да продължат да работят без отпускане и да изпълняват отговорностите си така, както са го правили и досега. 

„Отчитайки волята на хората на президентските избори, ние подадохме оставка. Участието ни в преговори за съставяне на правителство в този парламент беше именно, за да се съобразим с желанието им да има нов Изборен кодекс”, казва той в края на днешното правителствено заседание, цитиран от пресцентъра на МС.

„При така завъртялата се рулетка и в желанието си всеки да отстоява своите програми, ние трябва да се отнасяме с огромно уважение към всички, които участваха в този преговорен процес, и да проявим отговорност, знаейки какво ни очаква“, коментира Борисов.

„В сегашната ситуация аз искам да ви призова, в зависимост от решението на новоизбрания президент Радев и предложението, което му е отправено, да останете на местата си и да работите така, както работите всеки ден. Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои, докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е вдругиден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!”.

Премиерът е подчертал, че има по-важни неща от властта и това е моралът.

Позицията му е, че и номинацията за началник на отбраната трябва да бъде избор на новия върховен главнокомандващ.

„С това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим“, казва Борисов на министрите в края на заседанието.

Борисов подчертава за президента Росен Плевнелиев, че е бил успешен президент и не е се изкушил от възможността  „за трети път да запише на маса хора в CV-тата, че са били министри, вицепремиери, заместник-министри и премиери“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 7 години
да спира и програмата за саниране на банковите им сметки .... пардон, частните жилища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още