IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Екстрадираме първите афганистанци още през декември*

Премиерът в оставка предупреди гражданите да внимават какво публикуват в социалните мрежи

10:40 | 25.11.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Още от декември десетки афганистанци от бежанския лагер в Харманли ще бъдат екстрадирани, вече има поръчан самолет за Афганистан. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше на място в центъра за настаняване на мигранти, където снощи се разбунтуваха настанените в центъра.

Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов пред Нова телевизия.

На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения, увери премиерът в оставка.

В четвъртък вечерта полицията влезе за втори път в битка с мигрантите. Предполага се, че причината за новите безредици е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера. Чужденците тръгнали към магазина, след като при протеста през деня столовата беше изпочупена.

Напрежението в бежанския център провокира напрежение и пред него. Жители на Харманли искаха да влязат в бежанския център и да се саморазправят с бежанците. До тук се стигна, след като от вторник властите забраниха на мигрантите да излизат от центъра заради страховете от зарази.

От Агенцията за бежанците признаха, че центърът е бил поставен под ключ. Това е и причината за напрежението там. От здравните власти заявиха, че в началото на следващата седмица лекари от София, Пловдив и Хасково ще влязат в лагера, за да прегледат бежанците. Припомняме, че на мигрантите в Харманли беше забранено да напускат бежанския център. Причината е, че 18 от настанените в центъра са болни от варицела.

Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИД много внимателно следят и Facebook, и това, което излиза по новините. "Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки", предупреди той.

Според Борисов е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. "Всеки от тях държи мобилен телефон", отбеляза Борисов. "Засичаме едновременни действия в Европа и тук. Трябва да бъдем много внимателни", каза той.

"С голямо притеснение знам как гледат телевизия, влизат в интернет и задействат своите клетки", изтъкна Борисов.

"Тази нечовешка война, която се води в Сирия и в арабския свят, доведе до истинско бедствие. Няма сила, която да спре бягащите от войната хора, това е съдбата на Европа", допълни министър-председателят в оставка.

Той съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от афганистанци. "Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват", заяви той.

По думите на Борисов 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група. Той уточни, че го казва, защото е убеден, че в следващите дни ще се говори за полицейско насилие и превишаване на самоотбраната и ще се пита защо са използвани гумени куршуми и помощни средства. Борисов допълни, че това е разписано в закона в случаи на масови безредици.

Борисов е разговарял е с главния прокурор и веднага започват огледи от следователи и прокурори. "На всички, които са извършили вандалски действия, ще им бъдат повдигнати обвинения", увери Борисов.

Засега няма да се търси отговорност от ръководството на центъра и от Агенцията за бежанците.

Близо 400 чужди граждани са задържани за вандалски действия след вчерашните прояви на недоволство в центъра в Харманли, уточниха от МВР. Пресцентърът на ведомството допълни, че други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера. Пострадали са 24 полицейски служители, минали са медицински преглед и са освободени. Към момента обстановката в центъра в Харманли е нормализирана и спокойна, информират още от МВР. В рамките на образуваните две досъдебни производства продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели.

„Доста добре и едновременно” е започнал бунтът в бежанския център в Харманли в четвъртък вечерта, като в него са участвали предимно афганистанци. Това коментира председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред bTV. Първанова категорично отхвърли обвиненията, че хората са се разгневили, след като са останали под карантина без достъп до медицинска помощ и без диагнози. По думите й болните са с диагнози и лечението се осъществява в центъра.

Министър-председателят Бойко Борисов отложи планираното за днес посещение в Унгария заради възникналото напрежение в Регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщават от пресслужбата на кабинета. Овладяването на миграционния поток трябваше да е сред основните теми на срещата между премиера и унгарския му колега Виктор Орбан, предвидена за днес в Будапеща.

От рано тази сутрин в Министерския съвет Борисов провежда съвещание*, на което за оперативната обстановка,  предприетите и набелязаните допълнителни  мерки докладват министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, заместникът й Филип Гунев, зам.-главният комисар на МВР Георги Арабаджиев, зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Тодор Гребенаров и началникът на отбраната генерал Константин Попов. В заседанието, което продължава и в момента, участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
мхм ше дигнат те ше я дигнат ама на крик, а с Турция приключи филма вместо 80 млн. ше получим само 3млн. избегали от зоопарка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Иначе мноо интересна алтернатива се очертава - ако ЕС не свали границите за турците, Ердоган ше натири 3 милиона освирепели джа^гала към Европа. Ако ЕС пусне турците свободно да влизат, ше ни ги прати по-бавно - за 2-3 години с турски паспорти... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Нема бе, те жулиенчо и емзетката ше ги устроят на работа - нали писаха, че джа^галите щели да дигнат икономиката на цела Европа! Може тоя път дигането да почне и от нас... от Харманли... дагое^ба.. хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
"Реджеп Ердоган: Ако Европа не промени позицията си, Турция ще отвори границите си"Айде честити ви евроатлантически ценности! Ся ше ви светне що Борисов бега от властта с трета космическа... Тепърва се почва, а вие бегайте да воювате с Путин и да спасявате Крим. Ся ше разберете кво става като те управляват жени и ***'ераси... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още