IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново напрежение в мигрантския лагер в Харманли

ДАБ съобщи, че се водят преговори с ЕК центърът в Харманли да стане от затворен тип

21:29 | 24.11.16 г. 7
<p>
	<em>Снимки: БТА</em></p>

Снимки: БТА

Водят се преговори с Европейската комисия половината от регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли да стане от затворен тип. Това съобщи пред журналисти в Харманли председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова, цитирана от БТА.

Малко след 16 часа следобед тя пристигна за преговори с протестиращите от днес по обяд настанени в центъра. Заради наложената им от 3 дни карантина и забрана да напускат лагера 2000 от тях вдигнаха бунт, при който хвърляха камъни по жандармерията и палеха огньове от автомобилни гуми и дюшеци, преди напрежението да бъде леко успокоено към 13,30 часа.

Една култура срещу друга. Трябва да постигнем баланса, определи Първанова. Тя каза още, че вече от два месеца се нагнетява напрежение, като явно визира досегашните три протеста срещу съществуването на центъра и свободния режим на движение на мигрантите в Харманли.

Относно въпроса за превръщането на половината лагер в "закрит" тип Първанова каза, че има определени условия, на които търсещите убежище трябва да отговарят. Председателят на ДАБ увери още, че на кандидатстващите за хуманитарен статут ще бъдат осигурено необходимото до приключването на медицинския скриниг и отмяната на режима, който ограничава излизането от лагера.

 

Напрежението в лагера обаче отново ескалира около 20 ч., след като група бежанци се опитала да напусне лагера, съобщава Dnes.bg. Те се насочили към изхода, след предупреждение полицаи са се опитали да ги спрат, на което мигрантите са отвърнали, замеряйки ги с камъни.

Между 4 и 6 полицаи са били ранени при бунта, като единият от полицаите е в по-тежко състояние от останалите и е транспортиран с линейка.

40 от мигрантите са задържани, съобщи главният комисар на МВР Георги Костов. Той беше категоричен, че служителите на реда не са провокирали насилието.

Срещу чужденците са използвани халосни и гумени патрони, както и водни оръдия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 7 години
ПРОБЛЕМА СЕ СЪЗДАВА ИЗКУСТВЕНО.Кой от тези бежанци иска да остане да живее в държава в която според даннитена ЦРУ ПО СМЪРТНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО е на ВТОРО МЕСТО В СВЕТА!!!ЗАРАДИ ТОЗИ УБИЙСТВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ СА СЪЩО МИГРАНТИ В ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ !! В България останаха тези мигранти и българи, които НЯМАТ СРЕДСТВА И ПАРИ за да се впишат в западната система!АКО НИЕ КАТО НАРОД ДОПУСКАМЕ ДА БЪДЕМ УНИЖАВАНИ И КРАДЕНИ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА НИ ПОЛИТИЧСКА КЛАСА, ТО ПРИ ТЕЗИ НАРОДИ ТОВА ПРОСТО Е НЕДОПУСТИМО!В ШИРИЯТА ясно са разписани човешки взаимоотношения които не само не допускат подобни изпълнения на унижаване на личността, но и посочват как трябва да се действа в подобен случай.Резултатае налице!ПРЕДСТОИ ПЕТЪЧНА МОЛИТВА , А КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА СЛЕД НЕЯ Е ВЪПРОС НА КОЙТО ПРАВИТЕЛСТВОТО В ОСТАВКА НЯМА ОТГОВОР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ооо хахахх е нема ядове ве ко ей са Инвестора ше ги вземе всичките на раота или шефката на Инвестора ше измисли нещо, плащаха и тука за пропагандни новини на Блумбъргови да пуска ай са тя да им плаща на тех..... :)) Инвесторо нали не сте ПОПУЛИСТИ айде настанете и нахранете хората, бива ли такива работи ..... тъкмо ше си живуркате в хармония с римляните да видите как е.... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 7 години
Написал си я на първия ред, бре... Като гледам, нещо друго май са ти цензурурале...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
сериозно ли? тур'ция не мога да напиша?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
отваряйте оградата откъм турция и леко, със засилка по една кубинка у гъзо на краставата ***, така, че да им държи инерция поне докъде анталия. след това бодливата тел с високото напрежение по цялата граница с ***. така я виждам аз тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"Една култура срещу друга. Трябва да постигнем баланса, определи Първанова. "Ше го постигнете , само навеждайки се ! Мултикулти а , честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Boyan Asenov
преди 7 години
Лекарите казаха, че имало много случаи на краста и бежанците всъщност отказват да се лекуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още