IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов предложи Бъчварова за министър на вътрешните работи*

От парламентарната трибуна премиерът поиска оставките на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров

11:02 | 05.03.15 г. 11
Борисов предложи Бъчварова за министър на вътрешните работи*

Вицепремиерът Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи, предложи в парламента премиерът Бойко Борисов, след като вчера Веселин Вучков подаде оставка, а той я прие.

Според него по този начин се гарантира гражданското начало в МВР, което той се надява да бъде оценено от коалиционните партньори на ГЕРБ – ПФ и РБ.

В същото време от парламентарната трибуна той поиска оставките на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, заради които Вучков хвърли оставка.

Изненадващата поява на Борисов в парламента обаче беше не само за да съобщи новината за решението си за новия силов министър, но и за да призове партньорите си във властта да бъдат в парламента и да гласуват заедно с ГЕРБ важните закони, които трябва да бъдат приети от парламента.

Гневът му беше предизвикан от факта, че се оказва, че народните представители от РБ, ПФ и АВБ обикновено не участват в гласуването и на практика се оказва, че ДПС подкрепя властта, което буди съмнения за задкулисие.

„Винаги съм казвал, че стабилността е жизненоважна след няколко служебни правителства и заради това съм се отнасял с уважение към опозицията, които са ни подкрепяли, и заради това най-толерантно съм благодарил и на БСП, и на ДПС, когато са ни подкрепяли за действие, което е било важно“, заяви Борисов.

„Обръщам се към подкрепящите ни партии, некоректно е към ГЕРБ това, че вие във важните гласувания не бяхте в залата и създадохте усещането, че ДПС подкрепя ГЕРБ. Аз съм коректен човек и съм им благодарил, когато са ни подкрепяли, това е политическа култура да оцениш, когато някой ни подкрепя в тежък момент, защото ако беше паднал плоският данък, ГЕРБ нямаше да остане с правителство, вие отдавна щяхте да сте си по домовете. Откъде накъде ще излиза, че ДПС е някакъв допълнителен играч, който ни крепи и държи? Ако бяха партиите, подкрепящи правителството в зала, какво значение щеше да има как гласува ДПС, само че те гласуваха и айде пак задкулисието се появи“, възмути се премиерът.

Той призна, че за него е било крайно изненадващо точно във време, когато по покана на ДАНС и Писанчев е дошъл шефа на ФБР в София в „него ден в 10 часа да се иска неговата оставка“.

Вчера вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка заради становището на правната дирекция на МС, че няма да се стартира нова процедура за избор на главен секретар и шеф на ДАНС, въпреки че има нов Закон за МВР.

По-рано днес съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че ще бъде сменен главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и шефът на ДАНС Владимир Писанчев, а за вътрешен министър вече има кандидатури.

Радан Кънев снощи е имал дълъг разговор с премиера Бойко Борисов, след като вътрешният министър Веселин Вучков изненадващо подаде оставка. "Премиерът смята, че в тази ситуация трябва да бъде сменен и вътрешният министър, и главният секретар, и шефът на ДАНС. Аз споделих неговото мнение, че една оставка в толкова неподходящ момент му развързва ръцете да смени министъра“, коментира днес Радан Кънев.

Кънев добави, че за вътрешен министър има кандидатури, но за другите постове все още не. „За министър най-вероятно има повече от една възможност. Имаме гаранция от премиера, че новият министър ще е гарант, че реформата ще бъде продължена“, заяви реформаторът. По думите му силовият министър остава от квотата на ГЕРБ, а една седмица е нормален срок за избора му. Борисов е гарантирал също, че чрез персоналните промени в МВР и ДАНС ще бъдат разсеяни всички съмнения за влияние на ДПС.

По-рано тази сутрин самата Румяна Бъчварова коментира пред "Нова телевизия", че премиерът никога не е казвал, че няма да освободи Владимир Писанчев от ДАНС и Светлозар Лазаров от МВР, а просто моментът сега не бил подходящ.

"Той ще ги смени в момент, който е най-добре", каза тя. Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков беше подадена по начин, по който не може да не бъде приета, добави Бъчварова.

По думите й оставката е била натиск върху премиера Борисов. Според нея Вучков е използван от хора, които искат неговия пост. Бъчварова заяви още, че самото подаване на оставката – в края на заседанието на Министерски съвет, е било ритуално, защото е влязло в стенограмата, и непочтено. Според нея би било много по-почтено, ако Вучков е отишъл лично при премиера.

* Актуализирана към 12.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Точно в момента се изисква от американците стабилност в България, щото докато ни направят палцдарм на НАТО се иска време спокойно!ББ облече шлифера с пагоните!Другите да го мислят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Оправи си словореда, че не се разбира, "***", нали скиваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
Скивай "***", в голема грешка си. Правния отдел на МСъвет е казал, че не може да се сменят Лазаров и Писанчев...освен, ако те сами не подадат оставки. Той е приел мнението на отдела за вярно. Той затова вчера им поиска оставките. Това го е знаел и Вучков. Защо не е изчакал ...само той си знае. Времето показа, че Бойко е бил прав. Блестящо изиграни ходове от Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Инвестор, направете три палеца, един за минус, един за плюс, един за "несъществен" коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Даааа, и защо на никой не му прави впечатление, че Борисов обеща все пак да освободи Лазаров и Писанчев, след като Вучков си подаде оставката?Нали Вучков това искаше?Защо не се съгласи с Вучков преди да си подаде оставката!Защото Вучков се явява опонент и на самия Борисов.Както в "Лице в лице" един от коментаторите каза, че единствено Вучков досега е излязъл с цифри, за да докаже че по-малко от 2% отиват за реална работа в МВР, а останалата част е за заплати, осигуровки, и всичко друго, но не за реална работа!Как Борисов няма да се вбеси!Добре е, никога не гласувах за ГЕРБ.Остава и странното усещане, че Цветанов е зад Вучков, започвам да си мисля, че ще има страхотни сътресения, не се радвам, но ако за добро, да бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
динамо
преди 9 години
И аз съм на същото мнение.Изключително добро впечатление.Интелигентна,дипломатична,премерена в публичните си изяви.Изобщо западен тип политик.Но категорично не е за тази работа.Ако иска да я похаби без време да я прави.Пък и нейната дума по въпроса трябва да се чуе в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
data
преди 9 години
Съжалявам , но не смятам че това е възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Засега приоритет номер 1 в тази държава трябва да бъде изритването на всички кадри на ДПС извън ДАНС, МВР, съда и прокуратурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 17
data
преди 9 години
Бъчварова прави много добре впечатление , но дали ще се справи с чугунените тикви в МВР не знам . По скоро съм скептичен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Това което става е следствие от опитите на ДПС нищо в ДАНС и МВР да не се променя и да продължат да се измъкват невинни от всичките си престъпления, които извършват.Лазаров и Писанчев са кадри на ДПС и не са единствените. Всички предатели работещи за мафията ДПС трябва да бъдат изметени от обществените институции в България. Партия Атака също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още