IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев: Борисов ще смени Лазаров и Писанчев

Според Цветан Цветанов не е ясно кога ще има промени по върховете на силовите служби

10:39 | 05.03.15 г.
Радан Кънев: Борисов ще смени Лазаров и Писанчев

Ще бъде сменен главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, а за вътрешен министър вече има кандидатури. Това обяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Вчера вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка заради становището на правната дирекция на МС, че няма да се стартира нова процедура за избор на главен секретар и шеф на ДАНС, въпреки че има нов Закон за МВР.

Радан Кънев снощи е имал дълъг разговор с премиера Бойко Борисов, след като вътрешният министър Веселин Вучков изненадващо подаде оставка.

„Премиерът смята, че в тази ситуация трябва да бъде сменен и вътрешният министър, и главният секретар, и шефът на ДАНС. Аз споделих неговото мнение, че една оставка в толкова неподходящ момент му развързва ръцете да смени министъра“, коментира Радан Кънев.

По думите му Борисов е изложил позицията си, че моментът за тази оставка е бил във възможно най-неподходящия момент, което и обуславя в голяма степен решението му да не иска да продължава работата си с Вучков.

Кънев добави, че за вътрешен министър има кандидатури, но за другите постове все още не. „За министър най-вероятно има повече от една възможност. Имаме гаранция от премиера, че новият министър ще е гарант, че реформата ще бъде продължена“, заяви Реформаторът.

По думите му силовият министър остава от квотата на ГЕРБ, а една седмица е нормален срок за избора му.

Борисов е гарантирал също, че чрез персоналните промени в МВР и ДАНС ще бъдат разсеяни всички съмнения за влияние на ДПС. „Оставката вчера беше неуместен ход, но не мога да коментирам думите на премиера, че това са ченгеджийски номера“, заяви Кънев.

Според него обаче управляващата коалиция излиза по-силна и от тази ситуация. „След всеки следващ тест състоянието на коалицията е по-добро, така се учим“, заключи Кънев.

Все още не е ясно кога ще има промени в ръководните постове на службите, стана ясно от думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Решението е само на премиера, познавайки го добре, смятам, че ще вземе правилното решение и то е това, което е добре за страната и за стабилността“, коментира Цветанов.

По-рано тази сутрин пък вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че премиерът никога не е казвал, че няма да освободи Владимир Писанчев от ДАНС и Светлозар Лазаров от МВР, просто моментът сега не бил подходящ.

"Той ще ги смени в момент, който е най-добре", добави тя пред "Нова телевизия". Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков беше подадена по начин, по който не може да не бъде приета, добави тя.

По думите й оставката е била натиск върху премиера Борисов. Според нея Вучков е използван от хора, които искат неговия пост. Бъчварова заяви още, че самото подаване на оставката – в края на заседанието на Министерски съвет, е било ритуално, защото е влязло в стенограмата, и непочтено. Според нея би било много по-почтено, ако Вучков е отишъл лично при премиера.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още