IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на природния газ може да падне с над 7% от юли

Предложението на "Булгаргаз" е за по-сериозен спад на цената от първоначалното намерение

20:34 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на природния газ може да падне с над 7% от юли

Дъщерното на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД дружество "Булгаргаз" предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да намали цената на природния газ от 1 юли със 7,11 на сто, става ясно от съобщение на компанията.

Предлагана от доставчика цена е 486,48 лева за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Това представлява намаление в сравнение с прилаганата през второто тримесечие цена с 37,24 лева за 1000 куб. метра, или със 7,11 на сто. 

Така се оказва, че предложеното окончателно намаление на цената е по-сериозно от първоначално предвиденото, което бе обявено през май. 

Тогава газовият доставчик предложи цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. да бъде  намалена с 34,62 лв. за 1000 куб. метра. Намалението е с 6,61 процента в сравнение с прилаганата през второто тримесечие на годината цена.  

Предстои енергийният регулатор да вземе решение за цената в края на месеца.

Цената на природния газ се определя от цените на алтернативните горива (петрол), макар и с 9-месечно закъснение, но друг фактор е и курсът на щатския долар към лева. 

Припомняме, че от 1 април енергийният регулатор отново по предложение на "Булгаргаз" намали цената на суровината с 13,17 процента, обяснявайки, че действително цената на петрола се е понижила съществено, но в същото време и стойността на долара се увеличава. От бизнеса пък настояваха за по-сериозно намаление – с 22,7%, позовавайки се именно на тенденциите на петролните пазари.

Според текстовете на Закона за енергетиката дружеството е длъжно месец преди подаване в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие да го оповести в средствата за масова информация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още