IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността спадат през декември

Понижението е с 1,2% на месечна и с 0,9% на годишна база

11:34 | 30.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в промишлеността спадат през декември

Индексът на цените на производител* на вътрешния пазар в промишлеността през декември се понижава с 1,2% на месечна и с 0,9% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2005=100):

Графика: НСИ

На месечна база намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 2%, и в добивната промишленост - с 1,7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

На годишна база намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 3,4%, и в добивната промишленост - с 0,8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение - с 3,3%.

Общият индекс на цените на производител
(включващ и цените на международния пазар) през декември спада с 1,7% на месечна и с 1,6% на годишна база.

На месена база по-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 2,4%, и в добивната промишленост - с 1,4%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение - с 0,1%.

На годишна база в преработващата промишленост спадът на цените на производител през декември 2014 г. е с 3,3% спрямо декември 2013 година.
 

През 2014 г. дефлацията на потребителските цени у нас бе 1,4%. За сравнение – през 2013 г. имахме инфлация от 0,9 на сто. Само през декември индексът на потребителските цени остава без изменение в сравнение с ноември, но намалява с 0,9% спрямо година по-рано.

Измерена на годишна база, дефлация имаме вече 17 месеца, като през 2014 г. имахме инфлация само през месеците април, юли и октомври. Спадът на индекса на потребителските цени се дължи както на по-слабото потребление, така и на влиянието на административно определяните цени, влизащи в състава му. Ефектът от по-евтиния петрол на международните пазари също се транспонира върху горивата за крайно потребление, които са с до 5% по-евтини в сравнение с ноември.

Според Българска народна банка определящо значение за запазване на дефлацията през 2014 г. имаше както продължаващото поевтиняване на транспортните горива, така и поевтиняването на телекомуникационните услуги, стоматологичните услуги и стоките за дълготрайна употреба под влияние на вътрешни за страната фактори.

От централната банка предвиждат, че в началото на 2015 г. инфлацията ще остане отрицателна, но с тенденция към забавяне в темпа на спад на цените. През 2015 г. Министерството на финансите очаква минимална инфлация у нас – само 0,1%. Ведомството прогнозира, че тя ще се ускори до 1,1% през 2016 г., а през 2017 г. вече ще бъде 1,6%.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още