IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на винетките за леките коли няма да се вдигат заради тол таксите

Шест фирми са кандидатите за изграждането на тол системата, офертите се планира да бъдат отворени утре

10:08 | 15.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване преминаването по пътищата. Това каза по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, като допълни, че винетките ще бъдат в електронен формат.

Вчера беше съобщено, че започва изграждането на държавно предприятие за въвеждането на тол система. Целта на новата схема е строителството и поддържането на републиканската пътна мрежа да се самофинансира.

Обществената поръчка за избор на изпълнител няма да бъде прекратена и двата процеса ще са паралелни. Ако бъде класиран кандидат чрез обществената поръчка, процедурата ще продължи по стария ред.

От регионалното министерство обмислят да въведат гъвкава политика при определяне на цените на електронните винетки и тол таксите. Планират се еднодневни и уикенд винетки. Тежкотоварните автомобили ще плащат различни тарифи за различните класове пътища.

Шест фирми са кандидатите за изграждането на система за тол такси у нас. Офертите им ще бъдат отворени утре в Агенция "Пътна инфраструктура", а победителят в обществената поръчка ще бъде избран от специално създадена комисия. Ако обществената поръчка се провали, държавата ще продължи с изграждането на тол системата, обясни Нанков.

Министърът на регионалното развитие допълни, че основната причина за въвеждането на тол системата е подобряването на инфраструктурата, изграждането на нови съоражения и строителството на нови отсечки.

Логиката е, че проектната компания ще оперира системата, ще я стопанисва и ще я поддържа, каза министърът. По думите му „тол системата ще внесе известна степен на справедливост, защото в момента пътният сектор се издържа от леките автомобили”.

Нанков каза, че с тол системата знакът ще е обратен. Според анализите не повече от 50-55% от пътищата ще попаднат в тол-системата.

Нанков посочи, че въвеждането на тол системата ще струва до 200 млн. лева.

По думите му към днешна дата шансовете да се продължи и завърши обществената поръчка не са малки, тъй като всички законосъобразни процедури по обжалване са приключили.

За нас е изключително важно максимално бързо да въведем системата, заяви Нанков, като подчерта, че тя ще генерира ресурс, който ще се използва само за подобряване на инфраструктурата и безопасността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
е баси наглосттанямало да се вдигнат заради тол такситеабе вий нормални ли сте, бе?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
....засегапо-нататък обаче няма начин да не се вдигнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
forexar
преди 6 години
"Цените на винетките за леките коли няма да се вдигат заради тол таксите"?По скоро трябва да паднат след като част от парите за подръжка на пътищата ще се дават като тол такси.Освен това какво стана с внесеното предложение годишните винетки да са със срок една година, а не до края на годината? А какво стана с обявените електронни винетки ? ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още