IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на лошите кредити скочи рязко до 24,8% през ноември

Скокът идва след изключване на данните за фалиралата КТБ, чийто дял очевидно е бил доста под средния за сектора

17:04 | 22.12.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Делът на лошите кредити скочи рязко до 24,8% през ноември

През ноември делът на лошите и преструктурирани кредити* от общия кредитен портфейл на банките (без овърдрафтите) нараства до 24,8%. Това е най-високото ниво за последните близо шест години. В относително изражение показателят се влошава за четвърти пореден месец, но се понижава в абсолютно изражение.

Нарастването на дела на лошите заеми от 23%, колкото бе през октомври, се дължи на фирмените кредити и на факта, че Българска народна банка (БНБ) изключва от паричната статистика кредитния портфейл на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто фокус бяха именно фирмените заеми.

От данните на БНБ може да стигнем до едно любопитно приближение за дела на лошите и преструктурирани фирмени кредити в КТБ. Ако приемем, че цялото намаление спрямо октомври при всички фирмени заеми (с 4,981 млрд. по-малко) и при лошите фирмени заеми (с 438 млн. лв. по-малко), се дължи единствено на изключването на данните за КТБ, то делът на лошите и преструктурирани фирмени кредити във фалиралата банка е бил едва около 9%.

Делът на лошите потребителски кредити в системата през ноември остава без изменение, докато този по жилищните се понижава за пръв път от пет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 0
draifuss
преди 9 години
Не знам как ги изчисляват тези показатели.Ако е по данни на самите банки да не се окаже като с КТБ и числата да отиват към 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Ха-ха-ха. Излиза по тази логига, че фалира по-състоятелната банка, а по-несъстоятелните са си живи и "здрави".Какво да правиш - "каптализъм" и "свободен" пазар. Никога не знаеш какво те очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 9 години
немо ми се омаза коментара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
khao
преди 9 години
би трябвало да е обратното :) банка с нисък процент лошсяква логикаи кредити фалира, а такива с висок е ОК .... балканска икономическа логика, баце....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още