IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До две години 11 спешни комплекса ще заработят на територията на страната

Заплатите в Спешната помощ ще бъдат увеличени от 1 януари, обеща здравният министър Таня Андреева

10:25 | 20.12.13 г.
До две години 11 спешни комплекса ще заработят на територията на страната

Още от 1 януари 2014 година започва изграждането на 11 Национални комплекса за спешна медицина, които ще бъдат оборудвани и кадрово обезпечени по всички правила на спешната медицина, съобщи в ефира на „Нова телевизия” здравният министър Таня Андреева.

Тя прогнозира, че те ще заработят след две години. Услугите на центровете ще могат да се използват от всички – и осигурени, и неосигурени пациенти.

Целта е по-бърз достъп до спешна медицинска помощ в цялата страна. В момента на пациенти с политравми, които попадат в общинска или областна болница, не може да се окаже в пълния обем медицинска помощ, обясни здравният министър.

Тези центрове ще бъдат на територията на лечебни заведения. Така ще може по всяко време специалисти от болниците да подсилят потенциала на спешния център. Затова и броят на лекарите, които ще работят в тези спешни комплекси, не е уточнен на този етап.

„Философията на изграждането е следната – ще има приемно отделение плюс болнично отделение. В приемното отделение ще се прави първична оценка на състоянието на пациента. Ако той е спешен със животозастрашаващо състояние, влиза в шокова зала”, обясни Андреева.

Подобни структури са били изградени в Румъния и за 4 години смъртността е намаляла с 11%, обясни здравният министър и допълни, че тази стратегия е съгласувана с експерти, сред които и д-р Раед Арафат, който е помогнал за създаването на подобни звена в северната ни съседка.

Таня Андреева направи и коментар за кадрите, които желаят да работят в подобни центрове. Според нея такива лекари не липсват, но анализите са показали, че в момента центровете за спешна помощ не са назначавали нови специалисти. Причината е, че те са разпределяли допълнителен ресурс от фонд "Работна заплата".

„Ще направим всичко възможно заплатите в Спешната помощ и разбира се на лекарите, които ще работят в тези спешни комплекси, да бъдат достатъчно добри, така че мениджърите да не бъдат поставени пред тежки решения”, обясни още Андреева.

От 1 януари 2014 година заплатите ще бъдат увеличени с 10%, допълни здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още