IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се възстановяване на закритите спешни отделения

Стратегията за спешната помощ ще бъде предложена за обсъждане до края на годината

19:28 | 24.11.13 г. 1
Планира се възстановяване на закритите спешни отделения

Закритите през 2007 г. спешни отделения и спешни болнични комплекси да бъда възстановени. Това предвижда стратегията за развитие на спешната помощ до 2020 г., разработена от Министерството на здравеопазването, която ще бъде предложена за обсъждане до края на годината.

Стратегията беше представена днес от д-р Максим Гайдев от здравното министерство по време на Първия конгрес по спешна медицина, съобщи Дарик радио.

Държавата планира още да запази съществуващата доболнична спешна помощ и спешните отделения, допълва Гайдев. Не стана ясно обаче колко ще струва възстановяването на закритите отделения.

В страната нивото на спешната медицина е добро, но има сериозни проблеми в областта на кадровия потенциал, заплащането, логистиката и организацията, посочва директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов.

Гайдев уточнява, че в момента в цялата страна в системата на спешната помощ работят 370 екипа, а линейките са 600.

3,5 повиквания е средното ниво за страната за един екип в 12-часова смяна, сочи още статистиката.

Според участниците в конференцията в някои области нивото на спешната помощ в България е доста по-добро от някои страни в Европа.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 10 години
оо така ли билоще се връщаме към комунизма !?! ниманима е било добре, дори по-добре предиама как може нетова е носталгия към едно миналоедно минало с много по-добра здравна система от сегашнатаедно минало с много по-добра образователна система от сегашнатаедно минало с много по-добра икомомическа система от капутализъмънарича се СОЦИАЛИЗЪМ ..но дребнавостта и алчността човешка нямат място тами дотогава ще страдаме от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още