IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще ги стигнем румънците… в спешната помощ?

В северната ни съседка от няколко години действа стройна интегрирана система, в която са въвлечени пожарната, полицията и армията

13:51 | 04.12.13 г. 3
Кога ще ги стигнем румънците… в спешната помощ?

Възможно ли е един единствен човек да окаже натиск за цялостна реформа на спешната помощ и да я превърне в модел за цяла Европа? Оказва се, че да. В съседна Румъния д-р Раед Арафат е обявен от обществеността за национален герой заради целенасочената му работа за създаване на модерна и ефективна система за спешна помощ, чийто модел се дава за пример и проучва в международен план.

Д-р Арафат е стартирал модела на доброволни начала преди повече от 20 години в града, в който работи. Освен медицинските служби, той въвлича пожарната, полицията и армията (в зависимост от инцидента/бедствието и засегнатите). Този модел постепенно е въведен и в  други общини на Румъния, за да бъде официално признат от румънското правителство през 2005 – 2006 г., когато започва да се прилага на национално ниво. Така значително се съкращава времето за достъп до медицинска помощ в спешни случаи.

В момента румънската система за спешна помощ се радва на над 80% одобрение от обществеността и е считана за единственото ефективно функциониращо звено на здравната система в северната ни съседка.

Спешната помощ в страната се възприема като система с национален приоритет и въпрос на националната сигурност. Финансира се приоритетно с пари от бюджета, осигурено е съфинансиране на някои дейности от здравното министерство и здравноосигурителните фондове, а през последните години системата ползва и от европейско финансиране за модерно оборудване.

Преходът

През 90-те години системата на спешната помощ в Румъния е изключително неефективна заради децентрализацията и различните телефонни номера за повикване на линейка, полиция и пожарна, обясни д-р Арафат по време на дискусия за спешната помощ, която се проведе днес в София.

Линейките са били разположени в главните градове и често е трябвало да преминават големи разстояния до пациентите. В много случаи службите за спешна помощ, полицията и пожарната са си прехвърляли обаждания и не са имали желание за сътрудничество. Регистрирани са и множество случаи на отказ от спешна помощ заради липсата на свободни екипи.

Д-р Арафат посочи, че пожарната служба в града, в който е работил, се е съгласила да сътрудничи на службата за спешна помощ след неуспешно коопериране с Червения кръст и други организации. Така са се появили първите интегрирани екипи, които са обучени да оказват животоспасяващата първа помощ, докато на мястото на инцидента/бедствието дойде лекар.

Отделно е имало затруднение с изграждането на специално спешно отделение в болницата, където да постъпват пациентите. Масовата практика е била те да се разпределят по отделенията и често тежки случаи са били разхождани от отделение на отделение.

Постепенно и други общини в Румъния възприемат модела, организиран от д-р Арафат. Засилва се и натискът за въвеждането на единен номер за повиквания и изграждането на системи за комуникация между всички лечебни заведения, служби, центрове и транспортни средства с цел по-добра координация и правилното трансфериране на пациентите до болниците, които имат компетенциите да ги лекуват.

Изграждането на системата е отнело години заради времето, необходимо за подготовка на екипите. Отделно е изградена стройна система за финансиране, която се контролира строго, за да се избегнат двойните разходи. Отговорни са едновременно здравното и вътрешното министерство, като едното ведомство поема разходите за оборудване и консумативи, а другото – за поддръжка на транспортните средства.

Интеграция и централизация

Спешната помощ в Румъния обслужва цялото население, включително и граждани без здравна осигуровка (застраховка). Има няколко нива на спешност – при „червен” код екипите пристигат буквално за няколко минути, при случаите с по-ниско ниво на спешност времето за достигане на линейките до пациентите е малко по-дълго. Има и специални коли за домашни посещения, когато пациентите не могат да открият личните си лекари или ако поради някаква причина личният лекар няма възможност да посети пациент.

Освен традиционните спешни екипи от медицински лица (лекари и сестри) са изградени и екипи от обучени парамедици към пожарните служби. Те обикновено пристигат първи при повикване и разполагат с набор оборудване за оказване на първа помощ което е животоспасяващо в много случаи. Подобни екипи дежурят и в отдалечени райони на страната, за да има населението достъп до медицинска помощ. В градовете има и моторизирани парамедици с най-необходимото оборудване – на моторите те преодоляват по-лесно различни препятствия в градската среда, за да стигнат на мястото на инцидента.

Въведена е интегрирана система за повикванията – те се обработват в специални диспечерски центрове с представители на медицинските служби, пожарната и полицията. Румъния разполага и с оборудвани интегрирани мобилни диспечерски центрове, които се използват в случай на бедствие или при някакви по-масови прояви. Чрез тези центрове и посредством системите за вътрешна комуникация екипите на място на инцидент могат да потърсят допълнителна помощ, да извикат специализирана кола или хеликоптер, в зависимост от случая.

Заради интеграцията на различните служби има и различни транспортни средства със специфично оборудване по стандарт – със специфично медицинско оборудване разполагат пожарните коли, има линейки, които са специализирани за оказване на интензивни грижи или за транспортиране на бебета. Спешната помощ разполага и с няколко оборудвани хеликоптера и един самолет за превоз на пациенти на дълги разстояния.

Спешните отделения в болниците пък са така конструирани, че да се осигурява максимално бързото им транспортиране от линейката/хеликоптерната площадка до сградата и преминаването през изследванията.
Отделно всички екипи и транспортни средства ползват стройна система за вътрешна комуникация, включително и различни приложения за телемедицина. Така се избягва излишното разкарване на пациенти от болница в болница, което губи ценно време. Отделно парамедиците и лекарите от по-малките болници могат да получават наставления от специалист, ако се налага специфична манипулация, която да стабилизира пациента до транспортирането му в лечебно заведение от по-високо ниво на компетентност. 

Отделно са сформирани екипи и е закупено оборудване за реагиране при бедствия, които се управляват от пожарната служба. Това включва специализирани палатки, камиони и верижна техника в случаите, когато има нужда от медицинска помощ в райони със затруднен достъп.

В Румъния се обръща особено внимание на подготовката на всички по веригата в системата на спешната помощ. В националния тренинг център се подготвят обучителите, а в други 12 центрове се обучават всички парамедици, лекари и сестри. С европейски пари са изградени и симулационни центрове, центрове за обучение за работа с ехограф и други тренинг съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
А, и не само в "спешната". На много други места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Отговор на въпроса:Ни`в`***, никогаж, никога или като е удобно.Те стартираха "Промени", различни от Нашите "промени" и то от отдавна. И по доста по "правилен" начин. Имам нЕкой преки наблюдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още