IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK поиска да спрем "Южен поток", докато не бъде съобразен с правилата на ЕС

Официалното писмо от Брюксел е първа фаза от наказателна процедура, а срокът за отговор на България е един месец

21:04 | 02.06.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EK поиска да спрем "Южен поток", докато не бъде съобразен с правилата на ЕС

Европейската комисия е изпратила официално писмо до България днес, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Това е съобщила за БТА Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние. 

Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

"Имаме основания да смятаме, че и други правила, свързани с вътрешния пазар, особено по отношение на възлагането на публични договори, са били нарушени при този случай", посочва тя пред БНР, визирайки нарушения на правилата при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък от газопровода.

Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на "Южен поток" с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект, допълни Хюз. Затова изпращаме писмото днес и искаме информация, поясни говорителят.

Тя уточни, че се иска прекратяването на проекта, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата. Срокът за отговор на България е един месец.

България е страна-член на Евросъюза и категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при осъществяването на проекта "Южен поток", се посочва в позиция на Министерството на икономиката и енергетиката, получена в БТА, във връзка с изявлението на ЕК за започването на наказателна процедура по повод на конкурса за избор на строител на газопровода "Южен поток".

Очакваме официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които комисията изисква коментари, и ще спазим поставения в него срок за отговор, се казва в позицията.

Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК, е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка, се казва още там.

Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК. Българската страна и досега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за всички предприемани действия и развитието на "Южен поток" на българска територия, се отбелязва в позицията на МИЕ.

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Въпросът не е само икономически, а геополитически.С Южен поток Русия заобикаля Украйна и я прави по-зависима. Не случайно Янукович се съгласи да се включи в митническия съюз няколко дена след като Орешарски подписа за Южен поток. С Южен поток Украйна е напълно обречена. Въпреки че за ЕС е по-добре да има алтернативен път на газа, дори само за Балканите и Австрия, това би означавало да подарят Украйна на Русия, което не им се ще. А възможно ли е ЕС да интегрира огромната и по-бедна от България Украйна? Много съмнително.Резултатът е че накрая всички ще са по-бедни, включително и руснаците. Имам предвид че бедните ще са още по-бедните. Традиционно левите избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 9 години
Подобно е положението и със Син поток към Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar
преди 9 години
Що се отнася до потока не съм експерт но четох че Северен който захранва енергоемки икономики изкарва макс 50млн на година и те не могат да го натоварят на повече от 50%. Очаква се да не може и толкова да изкара Южен защото има някакво задължение за "транзитирай или плащай", което от кого ще се поеме (най-вероятно България). Отделно има 93 километра тръбопровод който ще спре да се ползва. По какъв начин Газпром ще ни компенсира за това? Какви ще са транзитните такси? И понеже тези такси ще са в съвместна компания и печалби и т.н как ще бъдат разпределяни? Руснаците казват че междуправителствени споразумения са над Европейското законодателство но документите са подписани от представители на търговски компании а не на някой от правителството. В крайна сметка кой е прави кой е крив. Овсен заобикалянето на Украйна какво ще се промени всъщност? Питам като лаик и предполагам като всички вас защото никой няма представа за договора и идеята зад всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar
преди 9 години
Календаре като не ходиш на море няма как да знаеш че "туристите" ни повръщат още като слизат от самолета и дори не знаят че са били тук защото са постоянно пияни, надрусани или нае...ни. И като си тръгнат се събуждат в Норвегия да речем защото скандинавците са най-силни в това отношение и видят някой *** по ТВ-то и викат и какво аз съм бил там ли бе при тия черните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 2
deant
преди 9 години
ЕС натрупа огромни дисбаланси в цяла европа с тези "програми", според които не е важно колко си добър в дадена сфера, а в това колко си добър в мазненето с "бизнезс план".Точно тези дисбаланси се усещат при нас и с такава организация, ще си вдигнем стандарта на кукуво лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Нетен бенефициент друг път. Тука се повтаря сценария от запада. Парите ги вземаме от всички в БГ препират се през ЕК след това се връщат и се дават на 10-20 бенфициента, тези с най добри връзки по държавната администрация и най-добър отдел, който не се занимава с основната дейност на фирмата. Тези фирми, най-вече дребните такива, нямат ноу хау да правят европроекти, а да произвеждат качествени стоки и съответно биват задушени от тези с маститите администратори, които по някой път дори изобщо идея си нямат как се произвежда нещо. И така всяка година едни се гушат с общите пари, а другите само внасят парите през данъци и всяка година дърпат назад, само защото не са имали връзки или административен отдел за да вземат проект, Ама вас такива неща не ви интересуват, важно е някви цифри да се мятат насам натам и най-вече в София всичко да е що годе добре, остналите да робуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 1
KMETA
преди 9 години
http://burisma.com/board-of-directors/Тръгва се подир парите и се стига до извора.Южен поток пряко бърка в *** на тия от линка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 10
wenci
преди 9 години
".....сляпо мразите ЕС и сляпо защитавате ....."Сляп си ти мой човек, че не виждаш фактите и реалността. Политиката не е за всеки."Бенефиценти"!? - Даваме едни пари и чакаме да ни ги върнат под условие и чрез програми.....и си ги получаваме с триста зора и още по-големи обещания.Като ще ни наказват- то наказанието е парично. Просто ще го добавим към инвестицията. По-добре с тръби, отколкото без. /и със спрени реактори/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
milioner4e
преди 9 години
Да не говорим Драго кви условия ни е договорил. Чиста загуба първите 15 години, ама чиста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 18
milioner4e
преди 9 години
Само да попитам всички, които обвиняват другите в западофилия. Нима вие не сте "фили" в пъти повече, отколкото тези, които обвинявате? Сляпата ви омраза към един или друг съюз с нищо няма да ви помогне. Какво още искате от ЕС, че не спирате да плюете? За тия 7 години живота нямаше и толкова да мръдне без тези пари. Ние сме нетен бенефициент. Един от малкото в ЕС. Това, че си избираме урунгели дето им спират парите и си ги тафкат си е наш, вътрешен проблем, не на ЕС. Кое е по-нормално от това , ако трета страна иска достъп до тръбата да си плати и да си доставя газа. Ама не, щом Путин мисли, че не трябва да имат достъп, начи ЕС и Америка са едни лайньовци дето на всеки бъркат в канчето. От къде на къде сляпо мразите ЕС и сляпо защитавате един почти луд човечец останал без полезен ход. Долу футуролога даже не искам да го коментирам как вижда в бъдещето опънати тръби от Русия до Индия, Китай може и до Австралия даже. Искате да се превърнем във втората Украйна ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още