IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK поиска да спрем "Южен поток", докато не бъде съобразен с правилата на ЕС

Официалното писмо от Брюксел е първа фаза от наказателна процедура, а срокът за отговор на България е един месец

21:04 | 02.06.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EK поиска да спрем "Южен поток", докато не бъде съобразен с правилата на ЕС

Европейската комисия е изпратила официално писмо до България днес, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Това е съобщила за БТА Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние. 

Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

"Имаме основания да смятаме, че и други правила, свързани с вътрешния пазар, особено по отношение на възлагането на публични договори, са били нарушени при този случай", посочва тя пред БНР, визирайки нарушения на правилата при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък от газопровода.

Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на "Южен поток" с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект, допълни Хюз. Затова изпращаме писмото днес и искаме информация, поясни говорителят.

Тя уточни, че се иска прекратяването на проекта, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата. Срокът за отговор на България е един месец.

България е страна-член на Евросъюза и категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при осъществяването на проекта "Южен поток", се посочва в позиция на Министерството на икономиката и енергетиката, получена в БТА, във връзка с изявлението на ЕК за започването на наказателна процедура по повод на конкурса за избор на строител на газопровода "Южен поток".

Очакваме официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които комисията изисква коментари, и ще спазим поставения в него срок за отговор, се казва в позицията.

Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК, е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка, се казва още там.

Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК. Българската страна и досега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за всички предприемани действия и развитието на "Южен поток" на българска територия, се отбелязва в позицията на МИЕ.

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Вече има, наистина без майтап, тия, които го построиха, щото видяха, че всички строят са празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 21
hagan
преди 9 години
въпросът не е само срещу русия или против тесния интерес е България да има тръби а икономическата ефективност сия носи този който инвестира ако иска Азербайджан да си направи тръба да прави ако има вариант 1 или 2 тръби или три по добре 3 а всички *** костовисти и другите национални предатели и лизегъзци на американския посланик вие докарахте до това да няма икономика. не русия вие доведохте до това нашите младежи да са гастербайтери в западна Европа и България да бъде *** държава и ще става по зле защото *** и слугуването на двуличния запад се заплаща добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
хубаво де, цъкайте минуси ама пак отговорете-вярно не ходя на море
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
има ли празни хотели по черноморието? Не ми цъкайте минуси, а ми отговорете щото не ходя на море
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 22
studioaa
преди 9 години
Стига реверанси към Москва, стига сляпа русофилия. Напълно сигурен съм, че този енергиен проект е много неизгоден за нас, точно като газовите договори сключени от Станишев и компания според, които трябваше да плащаме най-скъпия газ в цяла Европа. А това, че се очертава да не видим и една стотинка транзитни такси за 20 години и после изобщо няма гаранции, че ще получим нещо понеже ще се плащат такси само при достигане определен дебит на тръбата, което значи на кукуво лято. А това за 15-те хиляди работни места звучи като виц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 19
MZ/X
преди 9 години
Да има друга причина, че по европейските правила инфраструктурата трябва да е отворена за всякакви доставчици, а не да е монопол на един! Ако Азарбайджан би искал да доставя по Южен поток газ и той би трябвало да може да доставя, след като си плати таксата за пренос!Това което иска да направи Газпром е все едно да построи на концесия например магистрала Тракия и след това само камионите, автобусите и леките коли на Газпром да могат да се движат по новата магистрала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още