IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Лозанов подава оставка като член и председател на СЕМ

Причината за решението на Лозанов е искането за телевизионна регистрация от страна на “Пик Броудкастинг” АД

14:55 | 25.02.16 г. 1
Георги Лозанов подава оставка като член и председател на СЕМ

Георги Лозанов подава оставка като член и председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), посочва се в съобщение на сайта на медийния регулатор.

От него става ясно, че причината за решението на Лозанов е искането за телевизионна регистрация от страна на “Пик Броудкастинг” АД. Лозанов обяснява, че няма законови основания такава регистрация да бъде отказана, но същевременно не иска като член и председател на СЕМ „да легализира в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч”.

„Така би се загубила разликата между регулираната със закон и нерегулираната медийна публичност, а оттам и видимия ефект на медийната регулация въобще. Изправен съм пред противоречие, от което не откривам друг персонален изход, освен напускането на съвета”, изтъква Лозанов.

Той допълва, че през последната година и то не само заради телевизионните амбиции на ПИК е все по-малко в състояние да пази „една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана”.

Лозанов критикува и действащата нормативна уредба, която по думите му не предвижда изследване на публичното поведение и източниците на финансиране на кандидатите за лицензия и регистрация, не включва понятието „слово на омразата” и адекватни на ситуацията у нас разпоредби за санкционирането му, не защитава журналистите от собствениците на медии, не въвежда специализирани прагове на концентрация на собствеността, не разпознава конфликт на интереси в управлението на програми и пр.

Според Лозанов Законът за радиото и телевизията, който след приемането му през 1998 г. изигра решаваща роля за демократизацията на медийната среда в страната, днес трудно гарантира либералността на медийната регулация.

Той посочва и два казуса, свързани с БНР – лицензирането от СЕМ на регионална програма за Кърджали и свалянето от Управителния съвет на радиото на предаването „Деконструкция”, които са превърнали СЕМ и председателя му в „мишена”.

Лозанов припомня, че в Народното събрание беше подложено на гласуване фактическото закриване на медийния регулатор, а 109 души, анонсирани като леви интелектуалци, подписаха декларация в подкрепа на „Деконструкция”, в която той е наречен „лице на полицейщината”.

„Всичко това е толкова несъвместимо със собствената ми престава за мен самия и със смисъла на дейността ми като дългогодишен участник в медийната регулация, че за момента просто не виждам мястото си в нея, чувствам се прогонен”, пише в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Не всичко е загубено, щом още се намират достойни хора като Лозанов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още