IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът спадна за четвърти пореден месец и увеличи още търговския дефицит

Търговията с трети страни се влоши още през април, но тази с ЕС се подобри

13:05 | 09.06.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът спадна за четвърти пореден месец и увеличи още търговския дефицит

Април маркира четвъртия пореден спад на износа. Вносът остана почти без изменение, понижавайки се минимално. Резкият спад на износа с 11,6% на годишна база обаче влоши още търговския баланс.

Все пак данните подсказват, че със заздравяването на Европа се възстановяват и търговските взаимоотношения с държавите членки на Европейския съюз (ЕС), но за сметка на тези с другите ни партньори. Това е така, тъй като през април износът и вносът за и от трети страни отново се сви рязко, но за сметка на търговията с ЕС, където цифрите останаха на положителна територия.

Въпреки наблюдаваното подобрение на икономическата конюнктура при основните ни търговски партньори от ЕС външната среда продължава да е източник на риск за икономическия растеж на страната, предупредиха от Българска народна банка в своя икономически преглед за първите три месеца на 2014 г.

Поглеждайки последните данни за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие виждаме, че за годишния ръст от 1,2% и за тримесечното покачване от 0,3% са допринесли основно потреблението, секторът на услугите и промишлеността. Износът остана на заден план, тъй като в сравнение с предходните три месеца той сви равнището си с 2,1%, докато вносът нарасна с 3,8%

Вглеждайки се в данните за търговските връзки с основните ни партньори и имайки предвид ситуацията между Украйна и Русия, през април отново се забелязва, че конфликтът се отразява негативно на търговските ни взаимоотношения със страните.

Търговският дефицит прехвърли 3 млрд. лв.

През април общият износ на България намалява с 11,6% спрямо същия месец на предходната година до 3,4 млрд. лв. За първите четири месеца на 2014 г. понижението е с 8% на годишна база до 12,9 млрд. лв.

Изменение на общия износ по месеци на годишна база

Графика: НСИ

За периода януари-април вносът остава на практика без изменение, тъй като сме внесли с 0,1% по-малко стоки спрямо същия период на 2013 г. Само през април общият внос на България обаче намалява с 1,4% спрямо същия месец на предходната година до 4,3 млрд. лв.

Така през април търговският дефицит се разшири със 74,87% на годишна база, или с 904,6 млн. лв. По този начин за първите четири месеца на годината дефицитът по търговския ни баланс расте с близо 57% до 3,078 млрд. лв. спрямо 1,967 млрд. лв. година по-рано.

Изменение на общия внос по месеци на годишна база

Графика: НСИ

Търговският баланс страда основно заради негативните данни за търговията с трети страни. Все пак на фона на възстановяването на Стария континент цифрите по вноса и износа от и към държавите членки се подобряват.

Страните от ЕС - нашият основен търговски партньор

За първите месеци на годината най-голям дял от износа ни отива към Германия, Румъния, Италия, Гърция и Испания.

През март износът за ЕС се увеличава с 0,1% на годишна база до 2,2 млрд. лв. С толкова е и покачването на показателя за първото тримесечие на 2014 г., достигайки 6,2 млрд. лв. спрямо първите три месеца на 2013 г.

Българските компании са били особено активни през март що се отнася до вноса от ЕС, който бе на практика без изменение през февруари. Само за третия месец на годината вносът скочи с 6,7% на годишна база до 2,5 млрд. лв. За първото тримесечие нарастването е с 6,1% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 7,3 млрд. лв.

За първото тримесечие износът към Германия се понижава с 8,5% на годишна база до 1,283 млрд. лв. Вносът обаче расте с 13,1% до 1,402 млрд. лв. Експортът към Румъния се увеличи с 8,9% до 732,9 млн. лв. спрямо 672,7 млн. лв. година по-рано. Вносът от северната ни съседка се е покачил с 8 на сто на годишна база до 889 млн. лв.

Износът към Италия е надолу с 10,4% през тримесечието, докато вносът – нагоре с 4,1%. От Испания сме внесли с 11,8% по-малко стоки и услуги спрямо година по-рано, докато износът ни към иберийската страна е нараснал с 23,5 на сто. През тримесечието най-голям е ръстът на износа за Белгия – със 113,5% о 413,7 млн. лв.

Търговията с трети страни се влоши още през април

През април експортът на България към трети страни се понижи с цели 22,4% спрямо същия месец на 2013 г. и е в размер на 1,3 млрд. лв., разкриват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). През периода януари-април износът на България за трети страни намалява с 18,4% на годишна база и е 4,7 млрд. лв.

По отношение на вноса от трети страни за първите четири месеца на 2014 г. той се свива с 6,8% на годишна база до 6,1 млрд. лв. Само за април вносът намалява с 4,1% спрямо година по-рано до 1,7 млрд. лв.

Основните ни търговски партньори са Турция, Китай, Русия, Сингапур, Обединените арабски емирства и Македония, които за периода формират 54,3% от износа за трети страни. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Износът към Турция намалява със 17,2%, но продължава да е най-голям като обем (1,102 млрд. лв.), докато вносът е нараснал с 15,4% за първите четири месеца на годината до 997 млн. лв. През периода експортът за Китай се е повишил с 10,5% до 352,3 млн. лв., а импортът – с 13,4% до 525 млн. лв. Към Сингапур сме изнесли стоки за 302,7 млн. лв., което е ръст от 54 пъти спрямо първите четири месеца на 2013 г.

За периода януари-април износът към Русия се с свил с 4,9%, а вносът – с 26,3%. Именно от Руската федерация внасяме най-много стоки, като за първите четири месеца на годината обемът е спаднал до 2,168 млрд. лв. от близо 3 млрд. лв. година по-рано.

Ситуацията в Украйна се отрази негативно на износа ни за страната през първото тримесечие на 2014 г. за сметка на вноса. През четирите месеца на 2014 г. експортът се стопи си 64,9% до 78,6 млн. лв. Вносът обаче нараства с 25,5% на годишна база до 414,9 млн. лв.

Още за двигателите на икономическия растеж на България можете да научите от разговора между Вероника Денизова Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
a_d_d
преди 9 години
Може би, по-добрият вариант е едно по-справедливо разпределение между бедни и богати. Държавата има достатъчно механизми, за да регулира този процес! Така ще се избегне разслоението на обществото на свръхбогати и свръхбедни, а част от финансовите активи, които сега се трупат в банките, ще влязат в обръщение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Проблемът е друг. Подкрепата за бедните да не стимулира изпадането в бедност поради мързел. Там нещата са много тънки и поради това са обект на безмерно количество публикации. Все пак форумите не позволяват обяснение на всяка дума написана в тях. :)Иначе не съм луд фен на тезата за дълговото помпане на икономиката и дефицитните бюджети. Дълговете се плащат, с лихвите, а ги плащат данъкоплатците. Дори и бедните, защото никой не ги е освободил от ДДС и от акцизи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
можеш смело да заложиш на високи цени на зърното и добра реколта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
да да , обърках името на жената . Иначе да я поздравиш - има си теза и яростно и последователно си я спазва , а и статистиката потвърждава правотата и !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
a_d_d
преди 9 години
Хахахаха...Развращаване...Ще си надвият над масрафа и ще започнат да купуват предприятия! Или инфлацията ще скочи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Мика(не Минка) е събеседник, та знам добре мнението и и анализите и за ролята на мултипликатора.Права е. Няма опасност бабите да купят вносно масло или безработните да скочат на шотландско виски. :)Въпросът е друг. Ползването на този инструмент трябва да е навреме и в разумни размери. Защото се получава развращаване. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
a_d_d
преди 9 години
Мантрата за финансовата стабилност ни тика в блатото години наред! Трудът в България е силно подценен и това е ясно на всеки! "Увеличените разходи на фиска за мизерно подпомагане на най-бедните не се насочват към стоки с висока потребителска стойност, а и цена, които са преимуществено произведени навън, а към задоволяване на потребности от първа необходимост. Това търсене обаче подпомага местното производство, а данъчните постъпления растат." С това вече съм съгласен! Ето го и инструмента за повишаване на вътрешното потребление, но той очевидно не е изгоден за една малка прослойка, която явно или в сянка управлява страната и граби труда на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
И ще излезе че Пламен Димитров, Минка Зайкова и Иван Нейков са прави ? :):) Интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 9 години
Износа не е чак толкова интересен въпреки че всички са се вторачили в него - предстой житната реколта + туризма . Виж активността в промишлеността през Април 2014 си е за отбелязване . Дано политическата криза да мине възможно най-безболезнено че иначе сме се потопили агейн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Този износ към Гибралтар за половин милиард на ЛукОйл ми e крайно съмнителен. Изглежда като ДДС врътка. https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Gibraltar#Value_added_tax
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още