IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Целта ни е да стимулираме доходите от труд

Към края на септември младежката заетост е 15,3%, което е под средните нива за ЕС, отчете социалният министър

12:12 | 13.11.15 г. 5
Калфин: Целта ни е да стимулираме доходите от труд

Високото заплащане и добрите доходи от труд са задължителни, ако искаме да видим ръст на икономиката. Заложеното увеличение на минималната работна заплата дава сигнал и за увеличаване на доходите от труд, а това е нещо, което трябва да търсим в страната. Това каза в рамките на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Усилията ни са насочени да стимулираме доходите от труд, готови сме да помагаме и на бизнеса за разкриването на работни места в реалната икономика, коментира вицепремиерът.

Всички изследвания показват, че минималната заплата не се отразява видимо на намалението на заетостта, подчерта той и допълни, че въпреки увеличението на минималната заплата, делът на работещите бедни в страната се запазва висок.

Калфин очаква повишаване на интереса в реалната икономика за наемането на хора, защото това са устойчивите работни места.

По данни на социалния министър към края на септември за първи път заетите в страната са нараснали до 3 млн. души, а безработицата се е понижила до 9,1%. Прогнозните резултати за тази година бяха надминати и се надявам тази тенденция да се запази, каза министърът.

Той подчерта, че усилията на министерството на труда са насочени не към създаване на работни места чрез субсидирани схеми, а към стимулиране на бизнеса от реалната икономика. Министерството има готовност да помогне на фирмите да наемат хора с увреждания и трайно безработни, увери Калфин.

През тази година 40 хил. души са започнали работа и тази тенденция ще бъде подкрепена с мерки за най-уязвимите групи и през следващата година, каза той.

Ивайло Калфин отчете позитивни резултати и по отношение на младежката заетост. Към края на септември тази година тя е 15,3%, което обаче е под средните нива за Европейския съюз (ЕС). Общо 12% от разходите за осигуряване на заетост отиват именно за заетост при младежите, отчете социалният министър.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Това най-лесно се постига като спрете да давате пари на тези, които не се трудят а мързелуват по цял ден. Изключвам инвалидите и пенсионерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Хмм ще я видим тази работа може и да им обратен ефект тай като тези изкуствени вдигания на осигуровки автоматично се прехвърлят върху потребителите или се съкращават работни места. А и да питам министъра тези които са самоосигуряващи се с какво им помага това напомпване на осигуровките. Разбира се в България има твърде много безочливи работодатели които се възползват от положението си дават твърде малко за труда на хората и не инвестират в нови технологии за да са конкурентно способни.Според тъпата държава трябва да си ореже разходите и не мисли какъв нов данък да въведе за да вкара някоя стотинка в хазната. След като почти 100% всичко е частно не мога да си обесня защо държавата харчи такива огромн средства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Много ДОБРЕ я разбира материята той .... така се получава "Защото са Социалисти !!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
cokrat1
преди 8 години
Като не разбираш дадена материя, по-добре да не се изказваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Хем искаш да повишаваш доходите от труд, хем плащаш на циганорите, за да НЕ работят, ти НОРМАЛЕН ли си бе: калфин, или просто си безочлив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още