IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР решава за цената на тока на фона на протест на бизнеса за реформи в сектора

Разговорите между правителство, синдикати и работодатели в търсене на начин за запазване на цената на тока продължават

10:12 | 26.06.15 г. 1
КЕВР решава за цената на тока на фона на протест на бизнеса за реформи в сектора

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще вземе решение днес дали да отложи решението за цената на тока за новия регулаторен режим. Вчера парламента даде възможността за отлагането на началото на регулаторния период с един месец. Това стана с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката.

На закрито заседание днес комисарите ще преценят дали да се възползват от тази отсрочка. Целта й е да се даде време на правителството да финализира работата по наредбата за облекчение на бизнеса срещу скъпата зелена енергия, както и да приключат проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във ВЕИ-сектора.

Основният двигател на протеста срещу поскъпването на тока са работодателските организации. След техен натиск правителството заяви своята готовност да преразгледа административните разходите на енергийните дружества и да потърсят начини за тяхното оптимизиране. Първоначалните заявки са, че може да се постигне свиване в рамките на 10%, което ще има и пряко отражение върху цената на тока.

Междувременно се появиха и коментари за високите заплати на държавните служители в енергетиката. От Реформаторския блок показаха данни за средна заплата от 3 400 лева в сектора. От БСП и синдикатите обаче заявиха, че става въпрос не за заплата, а за разходи за труд, тоест в тази сума се включват и социалните и здравните осигуровки, парите за облекло, храна и т.н.

По време на изслушване в енергийната комисия към Народното събрание председателя на КНСБ Пламен Димитров беше категоричен, че средната заплата в НЕК е към 1000 лева, а разходите за заплати в компанията са 66 млн. лева годишно на фона на всички останали разходи, които има.

Водените до този момент разходи в различни формати обаче не разколебаха бизнеса в намеренията му да излезе на реален протест срещу бавената реформа в енергетиката. От БСК съобщиха, че повече от 1,1 хил. компании ще намалят мощности или ще спрат работата за един час между 11 и 12 часа днес. Над 160 хил. души в 50 населени места ще участват в протеста. В готовност за спиране са 150 мегавата мощности при инсталирана мощност в протестиращите предприятия 640 мегавата.

Протестът е организиран от четири работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

А след това техните лидери ще бъдат отново на среща с институциите – министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителите на държавните енергийни дружества и синдикатите, в опит да бъде намерено решение за цената на тока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо НЕК не изнася тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpg тоест ако НЕК изнася тока и това е вярно ''Според Велев, ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ ТОКА плюс това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/Казано просто и общо има много буфери тоест кражбите са много и тока не трябва да се увеличава - дори може да се намали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още