IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарства може да поскъпнат заради нова регулация на МЗ

Промяна в тарифа за таксите по закона за лекарствата залага увеличаване на финансовата тежест за производителите

09:07 | 12.02.14 г. 1
Лекарства може да поскъпнат заради нова регулация на МЗ

В проекта на Тарифа за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването, се предвижда увеличаване на административната и финансовата тежест върху производителите на лекарства в България.

Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) изразява несъгласие с проекта, като посочва, че това неминуемо ще повиши крайните цени на лекарствата, които хората купуват от аптеките.

Подготвяната промяна в правилата е в ущърб на пациентите и на българското здравеопазване, посочва се в позицията на асоциацията. Намираме абсолютно противоречие между изразяваното намерение на правителството да създава благоприятна среда за стопанска дейност в страната и реалните административни действия на кабинета, поне що се отнася до лекарствената политика.

Производителите са поставени пред ситуация на значително увеличаване на таксите, събирани по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, което в крайна сметка ще ограничи достъпа до масови лекарства на голяма част от българите, смятат генеричните производители. 

Проектът на Тарифа за таксите залага увеличение на тарифата за регистрация на нов лекарствен продукт (генерична апликация) от 7 500 на 8 000 лв., както и на тарифата за регистрация на нов лекарствен продукт с хибридно досие от 15 000 лв.  на 19 000 лв.

Увеличават се и таксите за регистрация по всички процедури, а за оценка на документация за разрешаване на клинични изпитвания таксите са почти двойни.

Повишават се и таксите при извършаване на инспекции на производителите, както и тези за услугите по цени и реимбурсиране. Въвеждат се такси за пряко съобщение до медицински специалисти, както и такси за обучителни материали по лекарствена безопасност.

От асоциацията на генеричните производители уточняват, че производителите на лекарства в България не са получили никаква възможност за участие при изготвянето на проекта за Тарифа, нито пък е потърсено тяхното мнение по която и да било промяна, заложена в него.

Те настояват заложените увеличения на таксите да отпаднат, за да не се нанасят допълнителни удари върху затруднени материално пациенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Откъде идват регулациите и защо, кой ги налага и трябват ли ни:https://***.youtube.com/watch?v=ApsXi01qDTs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още