IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньорите от рудник „Оброчище” искат преразглеждане на концесията

Дружеството-концесионер е затънало в дългове и не изплаща дължими заплати

11:21 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работниците от мангановия рудник „Оброчище” обявиха гладна стачка. Те протестираха две седмици с искане за по-високи заплати, но след липсата на реакция от директора на дружеството или държавата, вече се обявиха и за преразглеждане на концесията, съобщава bTV.

“Да дойде някой да ни даде нормални заплати, за да си изхраним семействата”, настояват миньорите. Те имат забрана да бъдат допуснати на работното си място.

Разпореждането на директора да не бъдат допускани до работните си места обаче създава предпоставка да бъдат уволнени.

По думите на засегнатите освен нередовни и ниски заплати дружеството-концесионер „Евроманган” АД има и дългове към фирми изпълнители – доставчици, превозвачи и електроразпределителното дружество.

Заплатите на миньорите са в порядъка на 460 до 515 лв.  По думите на един от тях те отдавна са готови за гладна стачка - не само, че не им дават парите редовно, но и не стигат.

Писменото становище на директора на „Евроманган” е, че най-ниският нетен доход е 700 лв. на подземен работник. Новината беше посрещната с освирквания от работниците.

Някои от тях са принудени да спрат децата си от училище заради безпаричие. „Нямам пари, идвам със собствен транспорт на работа, защото ни спряха и превоза до работа”, казва Юлиян Иванов.

Да не ни търсят само за избори и данъци, да ни обърнат внимание. Работим честно и искаме да си образоваме децата”, категорични са засегнатите.

В становището си работодателят посочва още, че ще бъде въведена и нова система на заплащане, но какви ще бъдат възнагражденията не става ясно.

КНСБ иска спешна намеса от служебния кабинет и лично от премиера Огнян Герджиков за решаване на случая с миньорите от мина „Оброчище“, които днес слязоха под земята на гладна стачка.

По данни на синдиката заетите в мината, с професия „миньор”, са на щат 610 лв., а всички други получават минимална работна заплата. Това противоречи на действащите през 2016 г. и 2017 г. минимални осигурителни прагове за отделните професии, договорени между национално представителните синдикални и работодателски организации. В Отрасловия колективен трудов договор, валиден през 2017 г., чл. 26, ал.1,  е разписано, че минималната месечна работна заплата за дружествата по чл.4 ал.1 е минималната работна заплата за страната, увеличен с коефициент 1,40, което прави 644 лв.

Ръководството на КНСБ иска да се извърши спешна проверка от Министерство на енергетиката на концесионния договор с „Евроманган” ЕАД, за да се порвери дали се изпълнява трудовото законодателство в България и обещаните инвестиции за нормални производствени условия и социални ангажименти на концесионера.

От синдиката настояват също министърът на труда и социалната политика и директорът на Главна инспекция по труда да се ангажират персонално за извършване на спешна проверка в мина „Оброчище“ по спазване на трудовото законодателство, Закона за здравословни и безопасни условия на труд и други нормативни актове, регламентиращи подземния добив на руда

КНСБ иска още да се направи спешна среща в Министерство на енергетиката между представителя на концесионера – управителят Дейвид Едуард Ейнсуърт Уелингс и представители на колектива. Според профсъюза е редно публично оповестяване на социалните ангажименти от концесионера и тяхното изпълнение.

Допълнена към 11.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още