IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП запорира сделката за фирмите на Цветан Василев

Запорът обхваща и шестте компании, които банкерът продаде на консорциума LIC33 за 1 евро

12:41 | 28.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НАП запорира сделката за фирмите на Цветан Василев

Националната агенция за приходите е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33 за 1 евро, като запорът обхваща и шестте посочени фирми.

“На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки”, гласи официалният отговор на приходната агенция, цитирана от БНТ.

Вчера Реформаторският блок намекна за нужда от промени в ръководството на НАП. Временна управа на агенцията ще гарантира разследването на сделките около БТК и Дунарит, обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев

Във вторник стана ясно, че създадената специално инвестиционна компания LIC33 ще придобие дял от 43% в БТК (известна с марката си „Виваком“), както и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал", който разпространява само сигнала на БНТ.

Това бе оповестено от директора на компанията Пиер Луврие по време на пресконференция в София. 

През миналата седмица от LIC33 вече обявиха, че компанията ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати. Годишната печалба на дружествата възлиза на около 180-200 млн. евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

В БТК ще бъдат придобити 43 на сто от акциите, а в "Дунарит" и "Авионамс" - по около 91 процента. Освен това се предвижда "Виваком" и НУРТС да се обединят. Цената за всички придобивани компании е 1 евро (и поемане на дълговете).

„Първата причина да дойдем в страната е, че имаме опит в развиващи се пазари, включително в Източна Европа. Инвеститорите показват интерес за страната и са оптимистично настроени", коментира Луврие. Той се позова на последните изледвания, според които България е третата най-привлекателна страна в света за аутсорсинг.

„Първо ще направим оценка на дълговете, а след това ще проведем разговор как точно ще бъдат изплатени те“, добави Луврие. "Ще преструктурираме компаниите и ще ги оздравим", заяви още той. Според него 900 милиона евро ще покрият всички дългове на "блокирания предишен инвеститор“, а „тези фирми ще станат европейски лидери".

„Финансовата ситуация във Виваком е добра, проблемите са другаде. Финансовите резултати на компанията са добри, а мениджмънтът е добре също. И петте компании са свършили добра работа и ние вярваме на техния мениджмънт“, заяви Брус Бауър, управляващ директор на компанията  инвеститор. По думите му  LIC33 не планира съкращения и ще инвестира само собствени средства с цел развитие.

„Инвестираме собствени средства, а като се справим със задълженията на тези дружества и постигнем предсказуемо състояние, ще мислим за реинвестииции в тях“, допълни той. По думите на Луврие новите собственици няма да правят съкращения сред общо 4500-те служители на всички компании.

Според него основната цел е да се постигне стабилност, като компанията ще се съобрази с всички регулаторни изисквания.

„За нас е важно всички заинтересовани страни, всички банки, да знаят, че структурата и стратегията ни са ясни“ заяви Луврие. В  LIC33 единствен акционер е той, като няма външни инвестиции и каквито и да е външни акционери. Самият  Луврие е категоричен, че влага собствени средства.

Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании. 

Запознал се е с Цветан Василев благодарение на това, че съпругата на банкера учи в университет в Барселона, в който тя и Луврие имат общи познати. Василев и Луврие са се срещнали за първи път в началото на тази година.

„Не работим с Цветан Василев, просто купихме компанията от него“, добави той. „Не мога да коментирам случая с него, това е негов проблем. Обвиненията срещу него не са моя работа“.

Луврие твърди, че е свързан с Русия благодарение на факта, че съпругата и дъщеря му са рускини. Като всеки нормален инвеститор и той е влагал пари и в Русия, но не е партньор с никого и работи сам. Това му помагало да прави каквото реши за добре, напълно прозрачно. 

От изявленията стана ясно, че досега инвеститорът не е водил разговори с представители на правителството, каквато е била обичайната практика на тези инвеститори. Все пак обаче Луврие вярва, че интересите на компанията съвпадат с интересите на кабинета - запазване на работните места, изплащане на задълженията и защита на частната собственост по европейските правила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
Запорирала сделката за фирмите на Цветан Василев БЕЗ СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ. Постфактум, с обратна дата, демек. Брава бе, таварищи! Върнахте комунизЪма в Отечеството ни. Ето такива хватки правеха навремето тиквите и явно не са ги забравили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
Tobywolf
преди 8 години
Запорира?! Вече извършена сделка в Люксембург? Икономическите и юридически "знания" на Баце май превзеха държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
puntina
преди 8 години
Голяма тъпотия е всичко това. Голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още