IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е открито наднормено съдържание на уран във водата на Първомай

Излезли са окончателните резултати от анализа на питейните води от района

17:48 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не е открито наднормено съдържание на естествен уран в питейните води от района на град Първомай, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Днес са излезли окончателните резултати от анализа на питейните води от района.

В Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) са изследвани 18 проби, предоставени от РЗИ-Пловдив – по две от гр. Първомай, с. Крушево, с. Православен, с. Бяла река, с. Караджалово, с. Градина, с. Милево, с. Белозем и с. Борец. 

Заместник-директорът на НЦРРЗ Орлин Стоянов информира министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, че в нито една от взетите проби не е открито наличие на естествен уран, надвишаващо границата от 0,03 мг/л.

Преди няколко дни Районната прокуратура в Първомай се самосезира и разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на града и няколко околни села.

Магистратите се самосезираха след публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода в града и околностите.

Сигнал, че в три от общо 13 кладенеца за питейна вода на територията на община Първомай е открито наличие на естествен уран, даде кметът на общината. Твърдението е на база проверка на специалисти от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

В Хасково вече тече процедура по цялостна диагностика на водата. От миналата седмица тя е забранена за пиене и готвене заради съмнения за замърсяване с уран.

Днес Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на главния държавен здравен инспектор да провери спазването на нормативните изисквания, осигуряващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели в страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още