IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма забавяне при удължаването на живота на двата блока в АЕЦ "Козлодуй"

Ремонтът на 6-ти блок на ядрената централа също се изпълняват съгласно графика

15:58 | 18.09.15 г.
<p>
	Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира изпълнението на ремонтната програма за 6-ти енергоблок. <em>Снимка: МЕ</em></p>

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира изпълнението на ремонтната програма за 6-ти енергоблок. Снимка: МЕ

Програмата за продължаване на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ се изпълнява в срок. Това установи по време на проверка в атомната централа министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя инспектира и изпълнението на ремонтната програма за 6-ти енергоблок, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

„Удължаването на живота на двата енергоблока в ядрената централа в „Козлодуй“ е сред водещите приоритети на българското правителство в енергийния сектор“, подчерта Петкова.

По време на плановия годишен ремонт до момента е изпълнена една от най-важните задачи - замяна на статор на генератора, поясни изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов. Ремонтните работи на 6-ти блок на ядрената централа също се изпълняват съгласно графика и се очаква те да приключат до 24 октомври. Извършва се профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане със свежо ядрено гориво.

Удължаването на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок и повишаването на мощността на централата до 104 на сто от номинала, е на стойност общо 360 милиона евро. Финансирането на дейностите е включено в инвестиционната и ремонтната програма на АЕЦ „Козлодуй“ и се извършва със собствени приходи на дружеството. До момента всички планирани дейности се изпълняват в срок и няма риск от закъснение, стана ясно по време на проверката.

Оценките показват, че оборудването е в много добро експлоатационно състояние и необходимите условия за продължаване срока на експлоатация на двата реактора с още 30 години са налице.

Обсъдена е била възможността професионалните гимназии в общините Козлодуй и Враца, откъдето са най-много от работещите в АЕЦ „Козлодуй“, да подготвят специалисти за атомната централа. Заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов е предложил създаването на високотехнологичен бизнес-инкубатор в Козлодуй, който да гарантира устойчивост в реализацията на кадрите за централата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още